Afbeelding
Schrijfmarathon Kick-off 2023: schrijf mee voor mensenrechten
Persbericht

Schrijfmarathon Kick-off 2023: schrijf mee voor mensenrechten

27 november 2023

Op zaterdag 2 december organiseert Amnesty International de Schrijfmarathon Kick-off. Met een groot evenement in de Karel de Grote Hogeschool wordt het startschot gegeven aan de jaarlijkse briefschrijfactie voor mensenrechten.

“De dagen worden korter en kouder, maar ook de staat van de wereld lijkt steeds grimmiger te worden. Het beste medicijn tegen het moedeloze gevoel dat dat misschien meebrengt, is in actie komen en mensen helpen. Op 2 december organiseren we daarom een event in Antwerpen om dit samen in een gezellige sfeer te doen,” aldus Eva Davidova, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.

Schrijfacties veranderen levens

De Schrijfmarathon van Amnesty International is een jaarlijkse wereldwijde actie waarbij miljoenen mensen in hun pen kruipen om mensenrechtenschendingen een halt toe te roepen. Door de jaren heen hebben Amnesty’s schrijfacties het leven van duizenden mensen helpen veranderen.

“Een simpele daad zoals het schrijven van een brief of het ondertekenen van een petitie helpt om druk te zetten op machthebbers. Amnesty’s Schrijfmarathon Kick-off is naast een gezellig moment van samenzijn dan ook het startsignaal voor verandering,” verklaart Eva Davidova.

“Iedereen is welkom en de toegang is gratis! De duren zijn open van 10u tot 22u en alles wordt voorzien, zoals schrijfmateriaal en voorbeeldbrieven, maar ook drank, hapjes en zelfs handmassages. We hebben daarnaast een fantastische line-up van artiesten die je tijdens het schrijven verwennen met optredens.”

10 verhalen uit 10 landen

Wereldwijd worden mensen onterecht vervolgd, geïntimideerd of gevangengezet. Vaak gebeurt dat omdat ze opkwamen voor hun rechten of voor die van iemand anders. De Schrijfmarathon staat elk jaar in het teken van tien personen of groepen uit verschillende landen die te maken krijgen met onrecht.

Een van de mensen voor wie we dit jaar schrijven is Thapelo Mohapi uit Zuid-Afrika. Hij verdedigt de rechten van mensen die in sloppenwijken leven en wordt omwille van dat werk bedreigd. We vragen ook aandacht voor het lot van Rita Karasartova uit Kirgizië. Ze werd gearresteerd nadat ze mensen had opgeroepen om vreedzaam te protesteren voor de toegang tot drinkwater en riskeert 15 jaar celstraf. Ook Chaima Issa riskeert tientallen jaren celstraf in Tunesië voor haar activisme en voor het bekritiseren van de president.

De overheid of machthebber die verantwoordelijk is voor de mensenrechtenschendingen of die er iets aan kan doen – denk aan staatshoofden, regeringsleiders, ministers of bedrijfsleiders – ontvangt tijdens de Schrijfmarathon brieven van over de hele wereld. Door de enorme aandacht en druk, komt er vaak verbetering in de omstandigheden van de mensen voor wie we schrijven.

Succesverhalen

Vorig jaar leverde de Schrijfmarathon in Vlaanderen 98.968 brieven, solidariteitskaartjes en handtekeningen op. De mensenrechtenadvocaat Mohamed Baker, die eerder dit jaar vrijkwam, kan getuigen over de impact van die acties.

Mohamed Baker zat sinds 2019 in de gevangenis omdat hij als mensenrechtenadvocaat opkwam voor de meest gemarginaliseerde mensen in Egypte. Eind 2021 werd hij veroordeeld tot 4 jaar cel na valse beschuldigingen waaronder het ‘verspreiden van nepnieuws’.

In december 2021 schreven mensen wereldwijd brieven voor Mohameds vrijlating tijdens Amnesty’s Schrijfmarathon. De wereldwijde druk werkte: hij kreeg op 19 juli 2023 gratie van de Egyptische president. Een dag later was Mohamed vrij en herenigd met zijn dierbaren. Mohamed is erg dankbaar daarvoor: “De mensen die deelnamen aan Amnesty’s Schrijfmarathon deden veel meer dan ik had verwacht en dat zal ik nooit vergeten.”

Op 15 februari 2023 kwamen ook vrouwenrechtenactivisten Yasaman Aryani en haar moeder Monireh Arabshahi vervroegd vrij in Iran. Hun verhaal en andere succesverhalen van de voorgaande jaren lees je hier.

Achtergrond

In Vlaanderen vindt de Schrijfmarathon dit jaar voor de 10de keer plaats. De briefschrijfactie mobiliseert miljoenen mensen wereldwijd onder het motto ‘Jouw brief kan levens veranderen’ en loopt t.e.m. 31 december 2023.

De tienschrijfacties van dit jaar zijn voor mensen die onrecht wordt aangedaan in de Verenigde Staten, Australië, Brazilië, Myanmar, Polen, Kirgizië, Zuid-Afrika, Eswatini, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Wie niet op de Kick-off geraakt, kan nog tot 31 december zelf een schrijfactie organiseren: daarvoor kan je gratis schrijfpakketten bestellen via www.schrijfmarathon.be.

Wie weinig tijd heeft om eigenhandig brieven te schrijven, kan de voorbeeldbrieven online downloaden via het digitaal schrijfpakket of de petities tekenen op www.schrijfmarathon.be.

Lees ook

Meer nieuws