NET ZOALS AMNESTY INTERNATIONAL HEB IK GESTREDEN VOOR GERECHTIGHEID EN MENSENRECHTEN, GEDURENDE VELE JAREN. ZOLANG ER ONRECHTVAARDIGHEID EN ONGELIJKHEID IN DE WERELD BLIJVEN BESTAAN, KAN NIEMAND VAN ONS WARE RUST KENNEN. WE MOETEN STEEDS STERKER WORDEN.

Nelson Mandela, Amnesty's ambassador of conscience in 2008

De kracht van onze acties

Afbeelding
Teodora Vasquez, veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf in El Salvador omwille van een miskraam

1. MENSEN BEVRIJDEN

We voerden actie voor honderdduizenden mensen die onrecht werden aangedaan. We vroeg om vrijlatingen, beëindigen van foltering en eerlijke rechtszaken. Er gaat geen week voorbij zonder dat we goed nieuws krijgen over de mensen voor wie we actie voeren.

Afbeelding
jongen met open hand vol kogels

2. WETTEN AANPASSEN

Na twintig jaar internationale druk door Amnesty en partnerorganisaties werd het Internationaal Wapenhandelsverdrag in 2013 aangenomen. Dat verdrag zal de verspreiding van wapens stoppen en miljoenen levens redden.

Afbeelding
man met spandoek 'stop foltering'

3. FOLTERPRAKTIJKEN STOPPEN

In 1972 waren we de eerste internationale organisatie die aantoonde dat foltering op grote schaal voorkwam. In 1984 werd het VN-Verdrag tegen foltering een feit. Vandaag hebben bijna alle landen in de wereld wetten tegen foltering en wrede, onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing.

Afbeelding
groep kinderen krijgen militaire training

4. HET RECHT WERELDWIJD LATEN ZEGEVIEREN

Na jarenlange druk werd het internationaal strafhof in 2003 eindelijk een realiteit. Sindsdien kunnen oorlogsmisdadigers internationaal veroordeeld worden. In 2012 kwam het strafhof tot haar eerste vonnis. Thomas Lubanga – een Congolese rebellenleider – werd veroordeeld voor het ronselen, in dienst nemen en in strijd inzetten van kindsoldaten.

Afbeelding
spandoek met 'execute justice, not people'

5. EEN EINDE MAKEN AAN DE DOODSTRAF

Sinds 1977 zet Amnesty zich in voor de afschaffing van de doodstraf. Toen voerden slechts 16 landen geen executies meer uit. Vandaag heeft meer dan de helft van alle landen in de wereld de doodstraf definitef afgeschaft. De campagnes en rapporten over de doodstraf horen bij de belangrijkste bijdragen van Amnesty aan de internationale gemeenschap. Elk jaar komen we dicht bij een doodstrafvrije wereld .