Afbeelding
Griekenland homohuwelijk
Goed nieuws

Griekenland stelt huwelijk open voor mensen van hetzelfde geslacht

16 februari 2024

"Deze wet is een belangrijke mijlpaal in de strijd tegen homofobie en transfobie en een grote overwinning voor degenen die deze strijd hebben gevoerd. Het geeft koppels van hetzelfde geslacht en hun kinderen de aandacht en de rechten die hen lange tijd zijn geweigerd. - Despina Paraskeva-Veloudogianni, campagnecoördinator van Amnesty International Griekenland, reageert op de aanname vandaag van een wet in Griekenland die het huwelijk openstelt voor mensen van hetzelfde geslacht. Daardoor kunnen koppels van hetzelfde geslacht ook adopteren.

Griekenland voert vandaag als 21ste land in Europa zo’n wetswijziging door. Hoewel de wet aanzienlijke stappen voorwaarts zet, schiet de wet tekort als het aankomt op gelijkheid voor niet-biologische ouders, noch erkent het de identiteit van mensen wiens gender niet binair is. Het neemt geen drempels weg voor koppels van hetzelfde geslacht, alleenstaande mannen, transgenders en intersekse personen die hulp nodig hebben van de wetenschap om zwanger te geraken of die ouder willen worden. Ook werd een eerder bepaling niet aangepast waardoor transpersonen hun naam en gender nog altijd niet kunnen laten erkennen in de geboorteakte van hun kinderen

De Griekse autoriteiten moeten er niet alleen voor zorgen dat de nieuwe wet zo snel mogelijk toegepast wordt. Ze moeten de wet verder aanpassen om gelijkheid voor LGBTI+-personen en -gezinnen te waarborgen.

ACHTERGROND

De wet werd aangenomen na een heftig debat in het Parlement en erbuiten, en tegen een achtergrond van zeer openbare homofobe en transfobe uitingen. 254 parlementsleden brachten hun stem uit en 176 van hen stemden voor de wet.

De Griekse autoriteiten gingen nog niet in op de oproepen van LGBTI+-activisten en -organisaties om wetgeving inzake het "vermoeden van vaderschap", burgerlijke partnerschappen, medisch hulp voor voortplanting en wettelijke gendererkenning aan te passen. Met als gevolg dat discriminatie tegen LGBTI+-mensen blijft aanhouden.

Lees ook

Meer nieuws