Afbeelding
Activist die worden opgenomen in israel
© Popular Struggle Coordination Commitee
Goed nieuws

Palestijnse mensenrechtenactivist Munther Amira is vrij

02 april 2024 | Update 06 maart

Tussen al het slechte nieuws uit Israël en Palestina is er soms gelukkig nog goed nieuws. Op de bezette Westelijke Jordaanoever lieten de Israëlische autoriteiten de Palestijnse mensenrechtenactivist Munther Amira vrij. Hij zat 2,5 maanden in willekeurige detentie.

Op 18 december vielen Israëlische soldaten het huis van Munther in een vluchtelingenkamp in Bethlehem binnen. Ze bonden zijn kinderen vast en mishandelden zijn broer. Munther werd gearresteerd omdat hij op Facebook zou hebben opgeroepen tot geweld. Hoewel hier geen bewijs voor was, besloten de Israëlische autoriteiten hem toch vier maanden in administratieve detentie te zetten. En dit zonder dat ze een aanklacht tegen hem indienden.

Meer misbruik van administratieve detentie

Sinds 7 oktober 2023 vorig jaar is het aantal mensen dat door de Israëlische autoriteiten in administratieve detentie wordt vastgezet enorm toegenomen. Dit systematische gebruik van deze vorm van detentie zonder tussenkomst van een rechter is een schending van de mensenrechten.

Ook voor oktober 2023 werd het opleggen van administratieve straffen voor Palestijnse activisten al aangewend. Munther werd in december 2017 al eens gearresteerd door Israëlische soldaten nadat hij had deelgenomen aan een vreedzaam protest. Het protest, georganiseerd door Palestijnse activisten in Bethlehem, riep op om andere opgesloten activisten vrij te laten. Munther zat toen zes maanden arbitrair vast. Daarna werd hij wel veroordeeld voor zijn deelname aan vijf verschillende protesten. Hij kreeg zes maanden celstraf en een geldboete opgelegd.

GEWELDLOOS VERZET

Munther Amira is een bekende mensenrechtenactivist die zich op een geweldloze manier verzet tegen de Israëlische bezetting. Hij is bestuursvoorzitter van het Aida Youth Center, een organisatie die zich inzet voor de kinderen en jongeren van het Aida vluchtelingenkamp. Hij is ook een vooraanstaand activist bij het Popular Struggle Coordination Committee. Dat is een in de Palestijnse gemeenschap gewortelde verzetsbeweging die gelooft in de kracht van burgerlijke ongehoorzaamheid, vreedzame protesten en juridische campagnes.

Lees ook

Meer nieuws