Afbeelding
Goed nieuws

Democratische Republiek Congo: journalist Stanis Bujakera is vrij

05 april 2024

Journalist Stanis Bujakera is vrijgelaten na bijna 7 maanden onterecht in de gevangenis te hebben doorgebracht. Zijn gevangenschap was een regelrechte aanslag op de persvrijheid.

De journalist werd opgepakt op 8 september 2023, toen hij op de luchthaven van Kinshasa klaarstond om een vlucht naar Lubumbashi te nemen. Hij werd drie dagen onwettig vastgehouden, voordat hij op 11 september in voorlopige hechtenis werd geplaatst. Zijn mobiele telefoons en computer werden in beslag genomen en doorzocht zonder bevelschrift.

Veroordeling zonder bewijs

Bujakera werd ondervraagd over een artikel waarin de Congolese inlichtingendiensten werden gelinkt aan de moord op oppositiepoliticus Chérubin Okende. Het artikel citeerde een gelekte inlichtingenmemo.

Nochtans stond Bujakera niet vermeld als auteur van het artikel. Een technisch contra-expertiserapport concludeerde ook dat het onmogelijk was om te bewijzen dat hij de eerste afzender was van de controversiële inlichtingenmemo.

Elk bewijs ontbrak tegen hem, maar toch werd Bujakera op 18 maart 2023 schuldig bevonden aan het 'verspreiden van roddels en nepnieuws' en kreeg hij zes maanden gevangenisstraf en een boete van één miljoen Congolese frank (gelijk aan ongeveer 340 euro). Omdat hij toen al zes maanden in voorhechtenis zat, werd hij vrijgelaten na betaling van de boete.

Actie met impact

Voor Amnesty International is het duidelijk dat Stanis Bujakera - een vooraanstaand journalist die werkt voor Reuters, Jeune Afrique en het Congolese online medium Actualité.CD - vervolgd werd enkel en alleen voor zijn journalistieke werk.

Samen met vele andere organisaties die zich inzetten voor mensenrechten en persvrijheid, kwamen we de voorbije maanden in actie om zijn vrijlating te bekomen. Duizenden Amnesty-supporters over de hele wereld eisten mee Bujakera's vrijlating.

Bujakera laat er geen twijfel over bestaan dat de internationale druk heeft geholpen om hem vrij te krijgen:

Vrij, omdat jullie actie hebben gevoerd. Ik heb het allemaal aan jullie te danken. Laten we ons verzetten tegen onderdrukking en intimidatie.

Stanis Bujakera in een bericht op X (voorheen Twitter)

Lees ook

Meer nieuws