Afbeelding
Zimbabwe stap dichterbij afschaffing van de doodstraf
Goed nieuws

Zimbabwe stap dichterbij afschaffing van de doodstraf

08 februari 2024

Het kabinet van Zimbabwe steunt het afschaffen van de doodstraf. Het parlement moet dit besluit nog wel omzetten in wetgeving.

Khanyo Farise van Amnesty International toont zich verheugd over deze ontwikkeling: ‘Zimbabwe heeft de juiste stap gezet om een einde te maken aan deze afschuwelijke en onmenselijke vorm van bestraffing, waarvoor geen plaats is in onze wereld.’

Amnesty International is altijd en in alle gevallen tegen de doodstraf, omdat het een schending is van het recht op leven zoals dat is vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Laatste executie in 2005

Zimbabwe voerde zijn laatste executie uit in 2005, maar er worden nog steeds doodvonnissen uitgesproken. Bij de onafhankelijkheid in 1980 waren er negen misdrijven waarop volgens de Zimbabwaanse wet de doodstraf stond. Mensen kunnen momenteel ter dood worden veroordeeld voor drie misdrijven: verraad; wanneer een daad van oproer, banditisme, sabotage of terrorisme de dood van een mens tot gevolg heeft; en voor moord, poging tot moord of aanzetten tot moord.

Lees ook

Meer nieuws