Afbeelding
VS: eerste geplande executie in Alabama met gas
Actueel

VS: eerste geplande executie in Alabama met gas

24 januari 2024

Op 25 januari staat de executie gepland van Kenneth Smith door de Amerikaanse staat Alabama. Het is de tweede poging om Smith te executeren: 14 maanden geleden werd een eerdere executiepoging afgebroken. En ditmaal wil de staat voor de eerste keer gas gebruiken als executiemethode.

‘De doodstraf is de ultieme wrede, onmenselijke en vernederende straf’, zegt Justin Mazzola, onderzoeker bij Amnesty International VS.

‘Wij roepen Kay Ivey, de gouverneur van Alabama op om gratie te verlenen en de executie van Kenneth Smith te stoppen voordat het te laat is.’

Altijd en overal tegen de doodstraf

Amnesty International is in alle omstandigheden tegen de doodstraf, onafhankelijk van de dader, het misdrijf of de executiemethode. In de zaak van Kenneth Smith spelen een paar omstandigheden mee die deze geplande executie extra verontrustend maken.

De executie zal worden uitgevoerd door middel van stikstofhypoxie (verstikking door gas). Dit is een methode die niet eerder is toegepast. Er werd 14 maanden geleden ook een poging gedaan om Smith te executeren, met een dodelijke injectie. Maar na urenlang zoeken naar een ader werd de poging gestaakt.

De VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten geeft aan dat deze nieuwe niet-geteste methode extreem pijnlijk kan zijn, kan resulteren in een mislukte executie, en foltering of mishandeling kan zijn. Dat zou een schending zijn van internationale mensenrechtenverdragen die de VS heeft onderschreven. Het is de hoogste tijd dat de doodstraf wordt afgeschaft.

Zorgwekkende zaak

Zorgwekkend is ook dat Kenneth Smith ter dood is veroordeeld door judicial override, een praktijk die nu niet meer is toegestaan. Hij werd aanvankelijk door een jury tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld, zonder kans op vervroegde vrijlating. Een rechter legde deze uitspraak naast zich neer en legde Smith in zijn eentje de doodstraf op. In 2017 werd deze handelswijze onwettig verklaard, maar eerder uitgesproken straffen werden niet teruggedraaid.

‘Het is verontrustend dat de staat Alabama bereid is om Kenneth Smith onder deze omstandigheden te executeren’, zegt Justin Mazzola. Gouverneur Ivey heeft de macht om gratie te verlenen en deze executie te stoppen. En dat is niet het enige: ze moet er ook voor zorgen dat straffen die door judicial override zijn opgelegd teruggedraaid kunnen worden.’

Lees ook

Meer nieuws