Afbeelding
Al eenentwintig mensen geëxecuteerd in de VS
Actueel

Al eenentwintig mensen geëxecuteerd in de VS

14 november 2023

In de Verenigde Staten is dit jaar voor de eenentwintigste keer een doodvonnis voltrokken. Dat gebeurde in de staat Texas.

Brent Brewer kreeg de doodstraf opgelegd nadat een psychiater oordeelde dat hij zeker weer geweld zou plegen. De psychiater had hem echter nooit onderzocht. Brewer zat al meer dan 30 jaar in de gevangenis en vertoonde al die tijd geen gewelddadig gedrag.

Informatie achtergehouden voor jury

Brewer was 19 jaar oud toen hij iemand beroofde en het slachtoffer daarbij neerstak. Enkele weken daarvoor werd Brewer in het ziekenhuis opgenomen vanwege een depressie, zelfmoordneigingen en drugsgebruik. Maar de jury werd niet op de hoogte gesteld over deze omstandigheden. Brewer had bovendien geen goede advocaat. Die bracht niets in tegen de onbetrouwbare getuigenis van de psychiater die beweerde dat Brewer een gewelddadig persoon was.

Oordeel gebaseerd op getuigenis arts die verdachte nooit zag

Brewers doodvonnis uit 1991 werd in 2007 vernietigd, maar in 2009 werd hij opnieuw ter dood veroordeeld. Beide keren baseerde de aanklager zich op de onwetenschappelijke en onbetrouwbare getuigenis van de psychiater die beweerde dat Brent Brewer in de toekomst waarschijnlijk gewelddaden zou plegen, een voorwaarde voor een doodvonnis in Texas. In 2009 voegde de psychiater eraan toe dat ondanks Brewers goede gedrag gedurende de bijna 20 jaar die hij in de dodencel doorbracht, hij nog steeds geloofde dat hij in de toekomst zulke daden zou plegen. Net als in 1991 had de arts de beklaagde niet ontmoet. Hij getuigde door te reageren op hypothetische scenario’s van de aanklager en was van mening dat de beklaagde geen geweten had, geweld ‘hem niet leek te storen’, hij zich in de gevangenis bij een bende zou aansluiten en een ‘voorkeur voor een mes’ had.

Brewer was 53 jaar toen hij werd geëxecuteerd. Amnesty International voerde actie om zijn executie te voorkomen. Onder de petitie voor Brewer zetten 15.572 mensen hun handtekening. Amnesty is tegen de doodstraf, altijd, overal, voor iedereen.

Achtergrond

Er zijn dit jaar 21 mensen in de VS geëxecuteerd: Alabama (1), Florida (6), Missouri (4), Oklahoma (3) en Texas (7). Deze staten zijn goed voor 62 procent van de 1.579 executies in de VS sinds 1976 werden uitgevoerd. Texas alleen al is goed voor 585 (37 procent) van deze executies.

Het aantal executies is in 2023 hoger dan in 2022. Toen werd het doodvonnis van achttien mensen voltrokken. Dat was wel een stijging met 64 procent ten opzichte van het totaal in 2021 toen elf mensen werden geëxecuteerd.

Lees meer over Amnesty’s standpunt over de doodstraf.

Lees ook

Meer nieuws