Afbeelding
Singapore, voorkom nakende en onwettige executies vanwege drugshandel
Actueel

Singapore, voorkom nakende en onwettige executies vanwege drugshandel

25 juli 2023

In Singapore staan op 26 en 28 juli twee executies gepland vanwege drugsgerelateerde misdrijven. Amnesty International roept de autoriteiten op de executies niet te voltrekken.

‘Het is gewetenloos dat Singapore blijft streven naar meer executies onder het mom van het controleren van de drugshandel’, zegt Chiara Sangiorgio van Amnesty International. ‘Er is geen bewijs dat de doodstraf een afschrikwekkend effect heeft of het gebruik en de beschikbaarheid van drugs beïnvloedt. Terwijl landen over de hele wereld de doodstraf afschaffen en de hervorming van het drugsbeleid omarmen, doen de Singaporese autoriteiten geen van beide.’

Ander beleid nodig

Het is tijd dat Singapore de doodstraf in de geschiedenisboeken doet verdwijnen en serieus kijkt naar een effectievere bescherming tegen de gevolgen van drugsgebruik en -handel, bijvoorbeeld door de toegang tot gezondheidszorg en sociale diensten uit te breiden. Ook moeten de onderliggende sociaaleconomische oorzaken worden aangepakt die mensen ertoe aanzetten om in de drugshandel te gaan.

Amnesty International roept opnieuw regeringen, het VN-Bureau voor Drugs en Criminaliteit (UNODC) en de Internationale Raad voor Controle op Verdovende Middelen (INCB) – twee VN-organen die verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen en monitoren van drugsbeleid – op om hun druk op Singapore op te voeren. Doel is dat er een einde komt aan alle executies en dat het drugsbestrijdingsbeleid in lijn is met de bevordering en bescherming van mensenrechten. ‘Dit moet vandaag beginnen met een ondubbelzinnige veroordeling van de geplande executies van twee mensen die zijn veroordeeld vanwege drugshandel’, zegt Sangiorgio.

Achtergrond

Volgens het Transformative Justice Collective staat een van de executies gepland voor woensdag 26 juli 2023. Het gaat om een man die in 2018 ter dood veroordeeld werd nadat hij schuldig was bevonden aan de handel in ongeveer 50 gram heroïne.

De Singaporese Saridewi Djamani werd in 2018 veroordeeld tot de verplichte doodstraf. Haar executie is naar verluidt gepland voor vrijdag 28 juli 2023. Als deze doorgaat, is het voor het eerst in 20 jaar dat het doodvonnis van een vrouw in Singapore wordt voltrokken. Ze werd schuldig bevonden aan het bezit van ongeveer 30 gram heroïne die ze wilde verhandelen.

Zowel het UNODC als de INCB hebben het gebruik van de doodstraf voor drugsgerelateerde misdrijven veroordeeld en hebben er bij regeringen op aangedrongen om te streven naar de afschaffing ervan.

Meer dan twee derde van de landen over de hele wereld heeft de doodstraf bij wet of in de praktijk afgeschaft. Het naaste buurland van Singapore, Maleisië, heeft sinds 2018 een officieel moratorium op executies in acht genomen en heeft onlangs de verplichte doodstraf afgeschaft, ook voor drugsgerelateerde misdrijven.

Singapore is een van de slechts vier landen, naast China, Iran en Saudi-Arabië, waar in 2022 executies voor drugsgerelateerde misdrijven werden bevestigd. Amnesty International is onvoorwaardelijk tegen de doodstraf, in alle gevallen en onder alle omstandigheden.

Lees meer over Amnesty’s standpunt over de doodstraf.

Lees Amnesty’s jaarlijkse rapport over de doodstraf wereldwijd.

Lees ook

Meer nieuws