Afbeelding
Goed nieuws

Indiase mensenrechtenverdediger Saibaba eindelijk vrijgesproken

25 maart 2024

Na meer dan 7 jaar gevangenschap is Gokarakonda Naga Saibaba, voormalig professor van de Universiteit van Delhi, eindelijk vrijgesproken. Saibaba was tot levenslang veroordeeld omdat hij banden zou hebben met verboden maoïstische organisaties. Dat was slechts een excuus om hem op te sluiten vanwege zijn activisme.

‘Saibaba had nooit in de gevangenis mogen zitten. De Indiase autoriteiten hebben hem opgepakt omdat hij zich uitsprak tegen het geweld en de discriminatie waar de Dalit- en inheemse gemeenschappen in India mee te maken hebben’ reageert Aakar Patel van Amnesty International.

Eerdere vrijspraak vernietigd

In maart 2017 werd Saibaba tot levenslang veroordeeld op grond van de Unlawful Activities Prevention Act (UAPA). Vijf jaar later sprak het Hooggerechtshof van Bombay hem vrij. Maar de nationale Hoge Raad vernietigde die vrijspraak en verwees de zaak terug naar het lokale Hooggerechtshof voor een nieuwe hoorzitting. Dat Hof sprak Saibaba dus op 5 maart 2024 vrij.

Ernstige gezondheidsproblemen

Saibaba heeft een handicap als gevolg van polio. Ook heeft hij andere ernstige gezondheidsproblemen, waaronder een hartaandoening. Zijn gezondheid is ernstig verslechterd door de omstandigheden in de gevangenis en een gebrek aan toegang tot adequate medische zorg. Hij heeft twee keer corona opgelopen in de gevangenis.

In juni 2022 riepen Amnesty International en zes andere internationale mensenrechtengroeperingen in een gezamenlijke verklaring op tot de onmiddellijke vrijlating van Saibaba.

Misbruik antiterreurwet

Amnesty International legde vast hoe de Indiase autoriteiten routinematig de antiterreurwet UAPA gebruiken als instrument om activisten die kritisch tegenover de autoriteiten staan te intimideren, lastig te vallen en anderszins te treffen.

Oproep Amnesty International

Amnesty roept de Indiase autoriteiten op hun internationale mensenrechtenverplichtingen na te komen door een veilige en ondersteunende omgeving te bieden waarin mensenrechtenverdedigers en activisten hun werk kunnen doen zonder angst voor represailles.

Ook dringen we er bij de Indiase autoriteiten op aan alle andere mensenrechtenverdedigers en activisten vrij te laten die nog steeds willekeurig worden vastgehouden, enkel en alleen omdat ze vreedzaam hun recht op vrijheid van meningsuiting uitoefenen en onbevreesd opkomen voor de rechten van gemarginaliseerden.

Lees ook

Meer nieuws