Afbeelding
Turkije: advocaat en parlementslid Can Atalay eindelijk vrij
Goed nieuws

Turkije: advocaat en parlementslid Can Atalay eindelijk vrij

27 oktober 2023

Het Turkse Grondwettelijke Hof oordeelde op 25 oktober dat de voortdurende detentie van Can Atalay een schending van zijn rechten is. Hij is nu vrij. Atalay, advocaat en verkozen parlementslid, wordt sinds 25 april 2022 vastgehouden op basis van de valse beschuldiging dat hij geholpen zou hebben bij de omverwerping van de regering.

Welkome maar late vrijlating

‘Can Atalay had nooit opgesloten mogen worden, dus het besluit van vandaag is zeer welkom, ook al had het al veel eerder moeten gebeuren’, zegt Amnesty International’s Dinushika Dissanayake in een reactie op de uitspraak. ‘Het is ook een klinkende bevestiging van wat we al lang wisten, dat zijn recht op vrijheid was geschonden. Atalay moet nu onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten’.

Advocaat bij prominente zaken

Tijdens de Gezi Park-protesten in 2013 trad Can Atalay op als advocaat voor Taksim Solidarity en de Istanbul Chamber of Architects . Ook vertegenwoordigde hij nabestaanden van rampen in veel prominente zaken. Hij vocht de straffeloosheid aan die volgde op onder andere de explosie in de Soma-kolenmijn in 2014 waarbij meer dan 300 mijnwerkers omkwamen. Ook stond hij nabestaanden bij van de treinontsporing in Çorlu in 2018 waarbij 24 mensen omkwamen en meer dan 300 mensen gewond raakten. Atalay werd bij de parlementsverkiezingen in mei 2023 verkozen tot parlementslid voor de zuidelijke provincie Hatay. Hij zat toen vast en het Hof van Cassatie wees in juli 2023 zijn beroep voor vrijlating uit de gevangenis af.

Oneerlijk en politiek gemotiveerd proces

Dinushika Dissanayake: ‘Atalay is een gewetensgevangene, één van de vijf mensen die zonder enig strafbaar feit te hebben gepleegd gevangen zit na het zeer oneerlijke, politiek gemotiveerde Gezi-proces. Hij en de overige vier - Osman Kavala, Ciğdem Mater, Tayfun Kahraman en Mine Özerden - moeten allemaal onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten om een einde te maken aan het grove onrecht waaraan ze zijn blootgesteld.’

Lees ook

Meer nieuws