Dit hebben we bereikt met de Schrijfmarathon

Dit hebben we bereikt met de Schrijfmarathon

Over de hele wereld schreven we in 2021 maar liefst 4,5 miljoen brieven en kaarten tijdens de Schrijfmarathon. ook in de jaren daarvoor was de schrijfmarathon een succes. lees hieronder de recente resultaten van die acties.

JULLIE BRIEVEN HEBBEN EFFECT

Bernardo Caal Xol - (c) Anny Matzir

Bernardo Caal Xol - (c) Anny Matzir

BERNARDO CAAL XOL VERVROEGD VRIJGELATEN

Na 4 jaar onterechte gevangenschap kwam Bernardo Caal Xol op 24 maart 2022 vervroegd vrij uit de gevangenis van de Guatemalteekse stad Cobán. Hij was veroordeeld tot 7 jaar en 4 maanden cel omdat hij geweldloos de rivier van de Q’eqchi’ Maya’s beschermde, tegen de bouw van twee waterkrachtcentrales. In 2021 schreef men wereldwijd voor hem tijdens de Schrijfmarathon. Na zijn vrijlating bedankte Bernardo iedereen die in actie kwam: 'Jullie gaven me hoop op de gerechtigheid, vrijheid en gelijkheid die in elk volk en elk land moet zegevieren.’

Panusaya ‘Rung’ Sithijirawattanakul op borgtocht vrij

De Thaise student en amateurviolist Panusaya ‘Rung’ Sithijirawattanakul is een van de leiders van de democratische jeugdbeweging in haar land. Als student sociologie en antropologie in Bangkok werd Rung politiek actief. Zij nam in 2020 deel aan protesten voor maatschappelijke en politieke verandering. Rung verdween door haar activisme enkele keren in de cel, onder meer door een wet die kritiek op de monarchie verbiedt. Tijdens de Schrijfmarathon van 2021 werd massaal voor Rung geschreven. Amnesty is overtuigd dat dit ertoe heeft bijgedragen dat zij in januari 2022 op borgtocht werd vrijgelaten.

Panusaya ‘Rung’ Sithijirawattanakul (c) Kan Sangtong

Panusaya ‘Rung’ Sithijirawattanakul (c) Kan Sangtong

Beeld Ibrahim Ezz el-Din (c) private

Beeld Ibrahim Ezz el-Din (c) private

Ibrahim Ezz el-Din uit de gevangenis

Op 26 april 2022 kwam in Egypte mensenrechtenverdediger Ibrahim Ezz el-Din vrij. Hij is onderzoeker bij de Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheden en zat 34 maanden in willekeurige detentie door zijn vreedzame mensenrechtenwerk. Tijdens de Schrijfmarathon 2019 is er wereldwijd actie voor hem gevoerd. Na zijn vrijlating bedankte Ibrahim Ezz el-Din iedereen die voor hem in actie kwam. ‘Gedurende de bijna drie jaar die ik in de gevangenis doorbracht, voelde ik dat ik elke dag een deel van mijn ziel verloor, en de hoop op terugkeer naar het leven, naar de vrijheid. Het enige dat mijn dagen verlichtte en me hoop gaf, was het nieuws dat ik ontving dat mensen nog steeds aan mij dachten en opriepen om mij vrij te laten.’

Terdoodveroordeelde Magai Matiop Ngong is vrij

Magai Matiop Ngong uit Zuid-Sudan was 15 jaar toen hij ter dood werd veroordeeld, nadat een afgeketste kogel per ongeluk zijn neef doodde. In 2019 schreven tijdens de Schrijfmarathon meer dan 765.000 mensen brieven waarin ze opriepen zijn doodsvonnis in te trekken. Dat bracht in het land een discussie over de doodstraf op gang. Een half jaar later werd zijn doodvonnis ingetrokken. Op 22 maart 2022 werd hij vrijgelaten.

Magai Matiop Ngong - (c) Amnesty International

Magai Matiop Ngong - (c) Amnesty International

Popi Qwabe en Bongeka Phungula (c) Private

Popi Qwabe en Bongeka Phungula (c) Private

Onderzoek naar moordenaars heropend

In maart 2021 overhandigde een Amnesty-delegatie brieven en handtekeningen onder petities aan de nationale politie van Zuid-Afrika. Nog diezelfde dag heropende de politie het onderzoek naar de moord en verkrachting van Popi Qwabe en Bongeka Phungula. Tijdens de Schrijfmarathon waren 316.796 mensen hiervoor in actie gekomen. De twee Zuid-Afrikaanse vriendinnen werden in mei 2017 vermoord en waarschijnlijk verkracht tijdens een avondje stappen. De moorden werden niet goed onderzocht – tot nu.

Janna is ontzettend blij met de massale steun

Janna Jihad uit de Bezette Palestijnse Gebieden was pas 13 toen ze een officiële perskaart kreeg en een van ’s werelds jongste journalisten werd. Ze doet verslag van de onderdrukking door het Israëlische leger, waar geregeld doden bij vallen. Vanwege haar journalistieke werk wordt Janna lastiggevallen en met de dood bedreigd. In 2021 werd voor haar massaal geschreven tijdens de Schrijfmarathon. Ze is ontzettend blij met de steun die ze vanuit de hele wereld ontvangt: ‘Ik dank iedereen die de tijd nam mij te schrijven; het is echt hartverwarmend. Ik vind het heel fijn dat ons Palestijnse verhaal overal ter wereld gehoord wordt, vooral bij de jonge generaties. Dat geeft me veel hoop op een betere toekomst.’

Janna Jihad (c) Amnesty International

Janna Jihad (c) Amnesty International

+ 27.000   

brieven & kaartjes



In Vlaanderen leverde de Schrijfmarathon 86.392 brieven, solidariteitskaartjes en handtekeningen op! Bijna 1500 schrijfpakketten vlogen de deur uit.

+ 58.000

HANDTEKENINGEN



We telden 58.500 Vlaamse handtekeningen. En onze Franstalige collega's deden er nog een flinke schep bovenop: dat brengt ons op een totaal van 153.271 Belgische handtekeningen. Fijn dat jullie meededen!

Met een volgeladen Amnesty-brievenkaravaan trokken we in februari 2022 naar de betrokken ambassades om er onze eisen kenbaar te maken en het onrecht tegen hun burgers te stoppen. Bekijk hieronder het videoverslag.

hier niet op duwen