Voor wie schreven we in 2020

Voor wie schreven we in 2020

Amnesty organiseert elk jaar een wereldwijde Schrijfmarathon voor mensenrechten. Na maandenlang onderzoek selecteren we 10 mensen of gemeenschappen van wie de basisrechten geschonden worden en voor wie we echt het verschil kunnen maken. Samen zetten we autoriteiten onder druk om hun burgers beter te behandelen. Hoe meer handtekeningen, hoe groter de druk, hoe beter het resultaat.


Hieronder lees je voor wie we opkwamen in 2020.

SAUDI-ARABIË

Nassima al-Sada (46), mensenrechtenactiviste

WAT?  In de cel omdat ze opkomt voor vrouwenrechten. Nassima komt op voor vrouwenrechten in Saudi-Arabië. Ze voerde o.a. campagnes voor de opheffing van het rijverbod voor vrouwen en de afschaffing van het mannelijke voogdijschap. Zij zit gevangen sinds juli 2018 omwille van haar mensenrechtenwerk.

ONZE OPROEP? We roepen de koning van Saudi-Arabië op om Nassima, en alle andere gevangenen die opkwamen voor vrouwenrechten, onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

BURUNDI

Germain Rukuki (42), mensenrechtenactivist

WAT? 32 jaar cel voor zijn mensenrechtenwerk. Germain werd opgepakt voor zijn werk als mensenrechtenactivist en valselijk beschuldigd dat hij een bedreiging zou vormen voor de staatsveiligheid. Daarvoor kreeg hij 32 jaar celstraf.

ONZE OPROEP? We roepen de Burundese overheid op om Germain onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

ZUID-AFRIKA

Popi Qwabe (24) en Bongeka Phungula (28), actrices en zangeressen

WAT? Vermoord omdat ze vrouw zijn. Popi en Bongeka zijn vermoedelijke slachtoffers van seksueel geweld en werden beiden dood teruggevonden. Er werd geen grondig onderzoek gevoerd naar de moord en de daders werden niet gevat. Popi, Bongeka en hun families hebben recht op de waarheid en gerechtigheid.

ONZE OPROEP? We roepen de Zuid-Afrikaanse minister van Politie op om snel een grondig, eerlijk en onafhankelijk onderzoek te voeren naar de moord op Popi en Bongeka.

TURKIJE

Melike Balkan (24) en Özgür Gür (25), studenten biologie en lgbti+ activisten

WAT? Riskeren celstraf voor hun activisme. Melike en Özgür riskeren tot drie jaar celstraf omdat ze een Pride sit-in en andere activiteiten aan hun universiteit organiseerden om op te komen voor de rechten van lgbti+’ers. De Turkse autoriteiten schenden hun recht op vreedzame samenkomst en non-discriminatie.

ONZE OPROEP? We roepen de Turkse minister van Justitie op de beschuldigingen tegen Melike, Özgür en de anderen in te trekken.

CHILI

Gustavo Gatica (22), student psychologie

WAT? Blind door politiegeweld. Gustavo Gatica werd blind aan beide ogen door buitensporig politiegeweld. Dit gebeurde toen hij mee protesteerde tegen de stijgende prijzen en ongelijkheid in zijn land. Gustavo heeft het recht om in alle veiligheid vreedzaam te kunnen protesteren. Lees zijn verhaal.

ONZE OPROEP? We roepen het Openbaar Ministerie van Chili op om snel een grondig en onafhankelijk onderzoek te voeren naar de schietpartij en Gustavo een schadevergoeding te geven.

ALGERIJE

Khaled Drareni (40), journalist

WAT? Celstraf voor journalistieke verslaggeving. Khaled zit gevangen nadat hij verslag deed over politiegeweld tegen demonstranten. Hij werd veroordeeld tot een celstraf. Zijn strijd voor vrijheid en gelijkheid, bekoopt Khaled nu met zijn eigen vrijheid.

ONZE OPROEP? We roepen president Tebboune van Algerije op om Khaled onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

MALTA

El Hiblu 3, drie jongeren die Libië ontvluchtten en als bemiddelaar optraden aan boord van een schip

WAT?  Riskeren levenslang omdat ze mensenlevens redden. De 3 jongeren hielpen mensen op de vlucht om aan de ernstige mensenrechtenschendingen in Libië te ontsnappen, door als vreedzame bemiddelaars op te treden op een schip dat hen uit het water gered had. Nu worden ze beschuldigd van disproportionele aanklachten en kijken ze aan tegen een levenslange gevangenisstraf. 

ONZE OPROEP? We roepen de Maltese procureur-generaal op om de aanklachten tegen El Hiblu 3 te laten vallen en de zaak die tegen hen loopt finaal af te sluiten.

COLOMBIA

Jani Silva (57), milieuactiviste

WAT? Met de dood bedreigd voor haar milieuactivisme. Jani ontvangt doodsbedreigingen voor haar werk als milieuactiviste in het Amazonewoud. Sinds de uitbraak van COVID-19 werden de beschermingsmaatregelen van de overheid voor Jani en haar familie teruggeschroefd. 

ONZE OPROEP? We roepen de president van Colombia op om bescherming te eisen voor Jani en andere ADISPA-leden zodat ze in alle veiligheid hun land en de natuur kunnen beschermen.

PAKISTAN

Idris Khattak (55), mensenrechtenactivist

WAT? Ontvoerd omdat hij verdwijningen in kaart brengt. Idris wordt gevangengehouden op een geheime locatie voor zijn werk als mensenrechtenactivist. Hij kan beschuldigd worden van spionage, wat een celstraf tot 14 jaar of zelfs de doodstraf kan betekenen. 

ONZE OPROEP? We eisen dat de Pakistaanse eerste minister Idris vrijlaat of hem in beschuldiging stelt van een internationaal erkend misdrijf, en een eerlijk proces bewerkstelligt. De autoriteiten moeten daarnaast meteen vrijgeven waar Idris zich bevindt.

MYANMAR

Paing Phyo Min (22), student geologie en slam poet

WAT? Opgesloten voor kritiek op het leger. Paing Phyo Min werd samen met andere slam poets opgepakt en gevangengezet na hun humoristisch optreden waarin ze o.a. met het leger spotten. Door Paing Phyo Min op te sluiten, schenden de autoriteiten zijn recht op vrije meningsuiting.

ONZE OPROEP? We roepen de autoriteiten van Myanmar op om Paing Phyo Min en zijn medeartiesten van de Peacock Generation meteen vrij te laten.

Succesverhaal

Dat schrijven werkt, bewees de vrijlating van gewetensgevangene Albert Woodfox in 2016. Na 44 jaar in eenzame opsluiting in de Verenigde Staten, kwam hij eindelijk vrij dankzij de meer dan 650.000 brieven en kaartjes van Amnesty-supporters wereldwijd.

hier niet op duwen