Voor wie we schrijven

Voor wie we schrijven

Ieder jaar schrijven we tijdens de Schrijfmarathon voor tien mensen of groepen die vastzitten of worden vervolgd voor wie ze zijn of waarin ze geloven. Jouw actie kan mee het verschil maken.

Samen zetten we autoriteiten onder druk om hun burgers beter te behandelen. Hoe meer handtekeningen, hoe groter de druk, hoe beter het resultaat.

ANNA & VIRA uit Oekraïne 

Aangevallen omdat ze opkomen voor LGBTI+- en vrouwenrechten

Sphere is een ngo die sinds 2006 opkomt voor LGBTI+- en vrouwenrechten. Ze werd opgericht door Anna Sharyhina en Vira Chernygina en biedt een veilige plek aan LGBTI+ en vrouwen in Charkov, de op een na grootste stad van het land. Maar de afgelopen jaren zijn ze tientallen keren aangevallen door anti-LGBTI+-groepen. Anna en Vira doen hier telkens aangifte van, maar de politie heeft nog nooit iemand verantwoordelijk gesteld. 

Ciham Ali Ahmed uit Eritrea 

In het geheim gevangengehouden 

Ciham Ali werd geboren in Los Angeles en groeide op in Eritrea. Ze droomde ervan om modeontwerpster te worden. Maar aan die droom kwam abrupt een einde, toen ze als 15-jarige het land probeerde te ontvluchten en gearresteerd werd. Het lijkt erop dat haar arrestatie te maken heeft met haar vader, die ervan verdacht wordt een staatsgreep te hebben gesteund. Tot op vandaag weet niemand waar Ciham is. 

MOHAMED EL-BAQER UIT EGYPTE

Opgesloten omdat hij opkomt voor vrijheid 

Mensenrechtenadvocaat Mohamed el-Baqer moet zijn vrouw, vijf katten en alle anderen van wie hij houdt missen. Hij wordt onterecht verdacht van terrorisme en zit in de gevangenis omdat hij opkwam voor de mensen aan de rand van de Egyptische samenleving. In de gevangenis wordt hij wreed behandeld. Hij krijgt geen bed, matras, buitensport of zelfs familiefoto’s. Opkomen voor de vrijheid zou hem niet zijn eigen vrijheid mogen kosten.

WENDY GALARZA UIT MEXICO

Neergeschoten tijdens een demonstratie voor vrouwenrechten 

Voor Wendy Galarza is het helpen opvoeden van jonge kinderen de beste manier om een betere wereld te creëren. Dat is geen eenvoudige opgave in Mexico, waar vrouwen vaak worden misbruikt en vermoord, alleen maar omdat ze vrouw zijn. Tijdens een vreedzaam protest tegen de moord op een vrouw, raakte Wendy gewond door politiekogels. Ze diende een klacht in tegen de politie, maar diegenen die haar hebben neergeschoten werden nog niet berecht.

Imoleayo Michael uit Nigeria 

Riskeert celstraf voor protest tegen politiegeweld 

De jonge computerprogrammeur Imoleayo Michael nam in oktober 2020 deel aan protesten tegen de omstreden politie-eenheid Special Anti-Robbery Squad (SARS). Hij promootte de protesten op sociale media met de hashtag #EndSARS. Twee weken later werd hij door gewapende mannen opgepakt en 41 dagen lang opgesloten in een ondergrondse cel. Hij wordt beschuldigd van verzonnen aanklachten en kan voor jaren in de gevangenis verdwijnen.

Janna Jihad uit de Bezette Palestijnse Gebieden

Met de dood bedreigd omdat ze geweld tegen Palestijnen aankaart

Janna Jihad wil een gewone jeugd. Maar de Palestijnse tiener woont op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, waar ze systematisch wordt gediscrimineerd. En dan is het leven allesbehalve gewoon. Vanaf haar zevende legt ze het militaire geweld vast. Dat levert haar ongewenste aandacht op. Ze wordt lastiggevallen en met de dood bedreigd, maar ze geeft niet op tot er een einde komt aan het institutionele racisme tegen de Palestijnen.

Mikita Zalatarou uit Belarus 

Tiener mishandeld en veroordeeld zonder eerlijk proces 

Mikita Zalatarou stond op een vriend te wachten toen hij verzeild raakte in een protest en later in een nachtmerrie. Binnen 24 uur werd de 16-jarige jongen – die ook epilepsie heeft – gearresteerd. De politie beschuldigde hem van het gooien van een molotovcocktail naar de oproerpolitie. Ze sloten hem op en mishandelden hem. Ondanks gebrek aan bewijs werd Mikita veroordeeld tot vijf jaar gevangenschap in een strafkolonie. 

Rung Panusaya uit Thailand 

Riskeert levenslang voor vreedzaam protest 

De ooit verlegen tiener Panusaya – beter bekend als “Rung” – is inmiddels een van de leiders van de Thaise democratiebeweging. Ze maakt zich sterk voor gelijkheid en vrijheid van meningsuiting en verzet zich tegen de lèse-majesté-wet, die gebruikt wordt om critici van de regering het zwijgen op te leggen. Er lopen momenteel tientallen aanklachten tegen haar, waarvoor ze tot levenslang kan krijgen. 

BERNARDO CAAL XOL UIT GUATEMALA

In de gevangenis omdat hij het milieu wil beschermen 

Bernardo Caal Xol deed alles wat hij kon om het land en de natuurlijke grondstoffen van zijn volk vreedzaam te beschermen. Toen de rivier, die ze nodig hebben om te overleven, bedreigd werd door de bouw van twee hydro-elektrische centrales, protesteerden hij en zijn volk. Bernardo werd publiekelijk belasterd en in 2018 veroordeeld tot meer dan zeven jaar gevangenisstraf.

ZHANG ZHAN UIT CHINA

4 jaar cel omdat ze de waarheid blootlegde over corona 

Toen Wuhan als eerste stad ter wereld in lockdown ging, was Zhang Zhan (38) een van de weinige burgerjournalisten die verslag deed van de uitbrekende coronacrisis. Op sociale media berichtte ze dat overheidsvertegenwoordigers onafhankelijke verslaggevers oppakten en familieleden van coronapatiënten lastigvielen. Ze werd opgepakt en veroordeeld tot 4 jaar cel. Zo willen de autoriteiten haar het zwijgen opleggen.

Liever een brief schrijven?