Afbeelding
Schrijf-ze-VRIJdag 2024: 160.000 leerlingen schrijven brieven tegen onrecht
Persbericht

Schrijf-ze-VRIJdag 2024: 160.000 leerlingen schrijven brieven tegen onrecht

31 januari 2024

Op vrijdag 2 februari nemen 160.000 leerlingen uit Vlaamse en Brusselse scholen deel aan de Schrijf-ze-VRIJdag. Het initiatief van Amnesty International moedigt jongeren aan om brieven te schrijven tegen onrecht.

“Tijdens de Schrijf-ze-VRIJdag leren jongeren op een toegankelijke manier over mensenrechten. Ze krijgen de nodige inzichten en reflexen mee om die rechten op te eisen, voor zichzelf en voor anderen, in hun eigen leefwereld en daarbuiten”, aldus Eva Davidova, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.

Vier menselijke verhalen

Alles begint met de leerlingen bewust te maken over mensenrechten. Amnesty International ondersteunt leerkrachten daarbij met op maat ontwikkelde lespakketten. Daarin staan elk jaar vier verhalen centraal, die een laagdrempelige manier bieden om over mensenrechten en mensenrechtenschendingen na te denken.

De Schrijf-ze-VRIJdag draait om meer dan mensenrechten begrijpen. Het is een actiedag die leerlingen stimuleert om mensenrechten toe te passen en te verdedigen, en zo een rechtvaardige samenleving te helpen realiseren. Jongeren tonen solidariteit met mensen die onrecht meemaken en schrijven brieven aan machthebbers om verandering te eisen. Dit jaar wordt geschreven voor:

AHMADREZA DJALALI - Gefolterd, gegijzeld en ter dood veroordeeld

Ahmadreza Djalali is een Zweeds-Iraanse wetenschapper die gespecialiseerd is in rampengeneeskunde. Hij heeft een bijzondere band met België, omdat hij gastlessen gaf aan de Vrije Universiteit Brussel. Ahmadreza werd tijdens een werkbezoek in Iran opgepakt en na een volstrekt oneerlijk proces in 2017 ter dood veroordeeld. De leiders van Iran gebruiken hem nu om andere landen onder druk te zetten en dreigen hem te executeren als hun eisen niet worden ingelost. Zijn familie leeft al bijna 8 jaar in angst en verdriet, maar ook in de hoop dat op een dag gerechtigheid zal zegevieren.

JUSTYNA WYDRZYŃSKA - Gestraft omdat ze een vrouw hielp die een abortus nodig had

Justyna Wydrzyńska is een ervaren doula uit Polen die mensen begeleidt voor, tijdens en na hun zwangerschap. Ze is ook een van de oprichters van het Abortion Dream Team, dat het stigma rond abortus in Polen wil doorbreken en hulp biedt aan mensen die een abortus nodig hebben. De Poolse abortuswet is een van de strengste van Europa. In maart 2023 werd Justyna door de rechter veroordeeld tot 8 maanden werkstraf wegens ‘hulp bij een abortus’. Als haar straf in beroep wordt bevestigd, zullen zwangere personen minder snel hulp vinden als ze een abortus nodig hebben. Abortus zal daardoor niet minder vaak, maar wel onveiliger gebeuren.

ROCKY MYERS - Hij kreeg de doodstraf ondanks een twijfelachtig proces

Rocky Myers zit al 30 jaar in de cel in de Amerikaanse staat Alabama, wachtend op zijn executie. In 1991 werd zijn buurvrouw vermoord bij een inbraak en Rocky werd verdacht. Er volgde een twijfelachtig proces. Getuigenissen waren tegenstrijdig en afgelegd onder druk van de politie. Een kroongetuige verklaarde later dat zijn getuigenis vals was, maar Rocky werd toch veroordeeld tot de doodstraf. Het risico is groot dat zijn doodstraf binnenkort wordt uitgevoerd.

MAUNG SAWYEDDOLLAH - Hij eist compensatie van Facebook voor geweld tegen zijn gemeenschap

Maung Sawyeddollah was 15 jaar toen hij in 2017 moest vluchten uit Myanmar voor gruweldaden van het leger tegen de Rohingya-gemeenschap. Duizenden Rohingya werden gedood, gefolterd, verkracht en ontheemd. In de voorafgaande maanden en jaren hadden de algoritmes van Facebook schadelijke anti-Rohingya posts in de hand gewerkt en massaal verspreid. Aanzetten tot haat via Facebook droeg bij tot het geweld in het echte leven, zo stelt een rapport van Amnesty International. In 2018 gaf Facebook zelf toe dat het te weinig had gedaan om haatzaaierij tegen de Rohingya te vermijden. Sawyeddollah, die al jaren in het Bengaalse vluchtelingenkamp van Cox’s Bazar leeft, eist daarom compensatie van Facebook-eigenaar Meta. Hij wil dat Meta onderwijsprojecten in Cox’s Bazar helpt betalen. Hij gelooft dat onderwijs zal helpen om de verwoeste levens van de Rohingya-jongeren weer op te bouwen.

Schrijf een brief, verander een leven

Een brief schrijven is een simpele daad die écht het verschil kan maken. Elk jaar opnieuw zijn er succesverhalen die bewijzen dat brieven schrijven een doeltreffende manier is om actie te voeren. Gemiddeld één op de vier schrijfacties helpt iemands leven te verbeteren. En hoe meer mensen meeschrijven, hoe groter de kans dat iemand gerechtigheid zal krijgen.

Scholen kunnen deelnemen aan de Schrijf-ze-VRIJdag door zich gratis in te schrijven via de website. Na inschrijving zijn de educatieve pakketten met inhoudelijke informatie, educatieve werkvormen, schrijfacties en ander materiaal gratis beschikbaar. De meeste scholen doen mee op 2 februari, maar actievoeren kan nog het hele schooljaar.

Meer informatie over de Schrijf-ze-VRIJdag

Lees ook

Meer nieuws