Schrijf-ze-VRIJdag

Schrijf-ze-VRIJdag

Bedankt aan iedereen die afgelopen schooljaar opkwam voor mensenrechten op de schrijf-ze-vrijdag!

Op vrijdag 29 januari 2021 schreven bijna 100.000 leerlingen brieven en kaartjes voor meer gelijkheid, vrijheid en rechtvaardigheid. Ze schreven onder meer brieven om etnisch profileren door de politie een halt toe te roepen. Bekijk de bedanking van Kriticos in de video hieronder.

Save the date: 11 februari 2022

Volgend schooljaar komt de Schrijf-ze-VRIJdag terug op vrijdag 11 februari 2022. Tienduizenden  leerlingen transformeren dan opnieuw tot één gigantisch schrijfteam voor mensenrechten. Hou alvast de datum vrij. Vanaf eind augustus kan je je inschrijven met je klas of school.

 

Meer dan 600 scholen in Vlaanderen en Brussel deden mee. Ondanks corona werd de Schrijf-ze-VRIJdag '21 een absolute recordeditie. Bedankt!

SCHRIJF-ZE-VRIJDAG: wanneer het maar past

Dit schooljaar houden de meeste scholen de Schrijf-ze-VRIJdag op 29 januari 2021, maar deelnemen kan om het even wanneer. Elke dag is een goede dag om op te komen voor mensenrechten.

Schrijf je nu in voor de Schrijf-ze-VRIJdag in het schooljaar '20-'21. Daarna is het Schrijf-ze-VRIJpakket meteen digitaal beschikbaar. Het is jouw ideale gids voor een geslaagde actiedag.

Gelijkheid ligt aan de basis van onze mensenrechten. Maar wat betekent dat en waarom krijgen we dan te maken met discriminatie en/of privilege? Tijdens de Schrijf-ze-VRIJdag zoeken je leerlingen het uit en komen ze in actie voor mensen die ten onrechte gediscrimineerd worden. 

Lies Engelen ©
Online voorbeeldbrieven, richtlijnen voor een coronaveilige Schrijf-ze-VRIJdag, een klaspresentatie en tips om je leerlingen te motiveren tot actie.
Bekijk de filmpjes bij het schoolpakket 2020-2021.
Maak kennis met de mensen voor wie we schrijven op de Schrijf-ze-VRIJdag in het schooljaar 2020-2021.
Lies Engelen ©
Toelichting bij kruispuntdenken en verschilllende discriminatievormen, antwoorden op kritische vragen over discriminatie en tips om met discriminerende uitspraken om te gaan in de klas.
Ontdek de Schrijf-ze-VRIJdagpakketten per schooljaar.
De inhoud van het schoolpakket '20-'21 kwam tot stand in samenwerking met verschillende partners. Ontdek onze partnerorganisaties en hun werk.

Willen je leerlingen meer?

Voel je interesse bij je leerlingen om zich vaker in te zetten voor mensenrechten? Dan kan Amnesty International hen daarbij helpen. In sommige scholen voeren groepjes jongeren het hele schooljaar door actie, met prachtige resultaten. Voor ideeën en extra motivatie, stuur een mail naar het Schrijf-ze-VRIJ-team via schrijfzevrijdag@amnesty-international.be

Verlaten je leerlingen binnenkort de secundaire school en willen ze hun mensenrechtenwerk voortzetten? Dan kunnen ze terecht bij Amnesty’s bruisende jongerenwerking. Meer uitleg vind je op de jongerenpagina
 

Doe een giftMensenrechten komen meer en meer onder vuur te liggen. Naast actie voeren kan jij ons ook helpen mee te strijden voor mensenrechten door een gift te doen zodat Amnesty International haar belangrijk mensenrechtenwerk kan verderzetten. Jouw gift maakt een structureel verschil in het leven van mensen, dichtbij én veraf.

Doe een vrije bijdrage

5
10
20

Vragen?

Voor meer informatie over de Schrijf-ze-VRIJdag kan je terecht bij het Schrijf-ze-VRIJ-team:

E: schrijfzevrijdag@amnesty-international.be
T: 02 669 37 37

hier niet op duwen