Schrijf-ze-VRIJdag

Schrijf-ze-VRIJdag

Op de Schrijf-ze-VRIJdag komen meer dan 100.000 leerlingen in 500 scholen op voor mensenrechten. Doe ook mee!

Schrijf je nu in voor de Schrijf-ze-VRIJdag

Alle mensen worden vrij en met gelijke rechten geboren, lezen we in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Gelijkheid ligt aan de basis van onze mensenrechten. Maar wat betekent dat en waarom krijgen we dan te maken met discriminatie en/of privilege? 

Tijdens de Schrijf-ze-VRIJdag van dit schooljaar, met als thema ‘VRIJ en GELIJK’, zoeken je leerlingen het uit en komen ze in actie voor mensen die ten onrechte gediscrimineerd worden. De meeste scholen doen mee op vrijdag 29 januari 2021, maar deelnemen kan om het even wanneer.

Schrijf je in en ontvang gratis je kant-en-klare Schrijf-ze-VRIJdagpakket, met al het materiaal dat je nodig hebt voor een geslaagde actiedag.


Schrijf je in vóór 25 januari om het materiaal per post te ontvangen. Daarna is het digitaal beschikbaar.

Lies Engelen ©
Online voorbeeldbrieven, richtlijnen voor een coronaveilige Schrijf-ze-VRIJdag, een klaspresentatie en tips om je leerlingen te motiveren tot actie.
Bekijk de filmpjes bij het schoolpakket 2020-2021.
Maak kennis met de mensen voor wie we schrijven op de Schrijf-ze-VRIJdag in het schooljaar 2020-2021.
Lies Engelen ©
Toelichting bij kruispuntdenken en verschilllende discriminatievormen, antwoorden op kritische vragen over discriminatie en tips om met discriminerende uitspraken om te gaan in de klas.
Ontdek de Schrijf-ze-VRIJdagpakketten per schooljaar.
De inhoud van het schoolpakket '20-'21 kwam tot stand in samenwerking met verschillende partners. Ontdek onze partnerorganisaties en hun werk.

SCHRIJF-ZE-VRIJDAG: wanneer het maar past

In het schooljaar 2020-2021 houden de meeste scholen de Schrijf-ze-VRIJdag op 29 januari 2021, maar deelnemen kan om het even wanneer. Elke dag is een goede dag om op te komen voor mensenrechten!

Schrijf je nu in voor de Schrijf-ze-VRIJdag in het schooljaar '20-'21. In de loop van oktober ontvang je automatisch het bijhorende schoolpakket, met informatie over het thema 'VRIJ en GELIJK', mensenrechten, lesactiviteiten, video's en voorbeeldbrieven. Het is jouw ideale gids voor een geslaagde actiedag.

Voor leerlingen die net dat tikkeltje verder willen gaan …

Voel je interesse bij je leerlingen om zich vaker in te zetten voor mensenrechten? Dan kan Amnesty International hen daarbij helpen. In sommige scholen voeren groepjes jongeren het hele schooljaar door actie, met prachtige resultaten. Voor ideeën en extra motivatie, stuur een mail naar het Schrijf-ze-VRIJ-team via schrijfzevrijdag@amnesty-international.be

Verlaten je leerlingen binnenkort de secundaire school en willen ze hun mensenrechtenwerk voortzetten? Dan kunnen ze terecht bij Amnesty’s bruisende jongerenwerking. Meer uitleg vind je op de jongerenpagina
 

Doe een giftMensenrechten komen meer en meer onder vuur te liggen. Naast actie voeren kan jij ons ook helpen mee te strijden voor mensenrechten door een gift te doen zodat Amnesty International haar belangrijk mensenrechtenwerk kan verderzetten. Jouw gift maakt een structureel verschil in het leven van mensen, dichtbij én veraf.

Doe een vrije bijdrage

5
10
20

Vragen?

Voor meer informatie over de Schrijf-ze-VRIJdag kan je terecht bij Jill Michiels:

E: Jill.Michiels@amnesty-international.be
T: 02 669 37 37