Schrijf-ze-VRIJdag

Schrijf-ze-VRIJdag

OP DE SCHRIJF-ZE-VRIJDAG KOMEN 100.000 LEERLINGEN OP VOOR MENSEN DIE ONTERECHT GEVANGEN ZITTEN OF ANDER ONRECHT MEEMAKEN

Op vrijdag 11 februari 2022 is het opnieuw Schrijf-ze-VRIJdag. Dan transformeren meer dan 100.000 leerlingen over het hele land tot één gigantisch schrijfteam voor mensenrechten. Geef ook jouw leerlingen de kans om mee te doen!
 

 

DOE MEE EN OntVANG EEN GRATIS SCHRIJF-ZE-VRIJ-PAKKET:

  • Schrijf-ze-VRIJ-gids met voorbeeldbrieven, videolinks en klasactiviteiten 
  • posters om op te hangen in de klas of op school
  • stickers voor je leerlingen
  • extra's zoals solidariteitskaartjes en Amnesty-vlaggetjes als je dat wenst

Zo heb je alle materiaal voor een geslaagde actiedag! Bestel het meteen.

Ontdek voor wie we schrijven op de Schrijf-ze-VRIJdag in het schooljaar 2021-2022.
Lies Engelen ©
Vind hier extra klasmateriaal bij de Schrijf-ze-VRIJ-gids.
Bekijk de filmpjes bij de Schrijf-ze-VRIJ-gids.
Lees de positieve ervaringen van leerlingen en leerkrachten tijdens de Schrijf-ze-VRIJdag.
Ontdek de thema's en het lesmateriaal van de voorbije Schrijf-ze-VRIJdagen.
© Wouter Missiaen
Vind het antwoord op veelgestelde vragen over de Schrijf-ze-VRIJdag.

JAARTHEMA: RECHT OP RECHT

Wereldwijd zitten er mensen gevangen zonder dat ze een eerlijk proces hebben gekregen. Sommigen werden veroordeeld terwijl elk bewijs ontbrak, anderen zonder dat ze een advocaat mochten spreken of na "bekentenissen" onder dwang.

Een oneerlijk proces is vaak geen toeval of nalatigheid. Het is een bewuste manier voor machthebbers om tegenstanders te bestraffen, te intimideren of uit te schakelen. En het is vanzelfsprekend een ernstige mensenrechtenschending.

Op deze Schrijf-ze-VRIJdag kruipen leerlingen in de pen voor mensen die na een oneerlijk proces achter de tralies zijn beland. In de Schrijf-ze-VRIJ-gids vind je vier treffende verhalen en voorbeeldbrieven. De gids bevat ook een aanbod aan klasactiviteiten over mensenrechten en het recht op een eerlijk proces. 

Hoe voelt het om schuldig te worden bevonden aan iets dat niet bewezen is? Wat als je geen kans krijgt om je te verdedigen?

SCHRIJVEN WANNEER HET MAAR PAST

Elk jaar doen ruim 600 enthousiaste scholen in Vlaanderen en Brussel mee met de Schrijf-ze-VRIJdag. Dit schooljaar schrijven de meeste scholen op vrijdag 11 februari 2022. Al bezet? Plan jouw Schrijf-ze-VRIJdag dan gerust op een ander moment. Elke dag is een goede dag om met je leerlingen op te komen voor mensenrechten!

ZIN IN MEER

Is er animo bij de leerlingen om meer te doen voor mensenrechten? Is er zin voor engagement ook na het secundair onderwijs? Dan helpen we graag verder. Elke vraag over meer actie op school is welkom op schrijfzevrijdag@amnesty-international.be. Voor info over onze jongerenwerking vanaf 18 jaar, mail naar carolien.vekemans@amnesty-international.be.


 

Heb je een vraag?

Voor meer informatie over de Schrijf-ze-VRIJdag kan je terecht bij Emmelien Maus van het Schrijf-ze-VRIJ-team:

E: schrijfzevrijdag@amnesty-international.be
T: 02 669 37 37

hier niet op duwen