Voor wie schrijven we?

Voor wie schrijven we?

Ontdek voor wie we schreven op de Schrijf-ze-VRIJdag in het schooljaar 2021-2022.

Ciham, Bernardo, Mikita en Nasrin werden allemaal veroordeeld tot een gevangenisstraf na een oneerlijk proces. De bijhorende voorbeeldbrieven zijn in het Nederlands (10-14 jaar) en in het Engels (14-18 jaar).

Volgend schooljaar schrijven we voor andere mensen die onrecht meemaken. Inschrijven voor de volgende Schrijf-ze-VRIJdag kan vanaf begin september.

Ciham

In het geheim gevangengenomen

© Saleh Younis

 

 

 

 

WIE? Ciham Ali, geboren in de Verenigde Staten en opgegroeid in Eritrea.  

WAT? Ze werd in 2012 opgepakt door de Eritrese politie en werd daarna nooit meer gezien. Er kwam nooit een officiële beschuldiging of een proces. 

WAAROM? Ciham werd waarschijnlijk opgepakt als wraak op haar vader, een ex-minister die verdacht werd van een mislukte staatsgreep. 

WAT KAN JE DOEN? Schrijf een brief naar de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken en vraag dat ze haar verdwijning helpen op te lossen.

 

 


Leerlingen uit Vlaamse, Brusselse en Waalse scholen bedachten een actie om het verhaal van Ciham in de spotlight te zetten en haar vrijlating te vragen door een gewaagde modeshow te organiseren voor de ambassade van de Verenigde Staten.

 

Bernardo

 

WIE? Bernardo Caal Xol uit Guatemala.

WAT? Hij werd tot zeven jaar cel veroordeeld na een schijnproces. GOED NIEUWS UPDATE: op 24 maart 2022 mocht Bernardo de gevangenis verlaten! Bedankt aan iedereen die actie voerde voor zijn vrijlating!

WAAROM? Bernardo wilde de bouw van een dam tegenhouden die rampzalige gevolgen zou hebben voor de natuur. De voorstanders van de dam reageerden door Bernardo valselijk van geweldpleging te beschuldigen. 

WAT KAN JE DOEN? Nu Bernardo is vrijgekomen, is het niet meer nodig om brieven en kaartjes te schrijven.

In de cel zonder enig bewijs

MIKITA

IN de JEUGDGEVANGENIS NA EEN ONEERLIJK PROCES

 

WIE? Mikita Zalatarou uit Belarus.

WAT? Hij werd tot 5 jaar cel veroordeeld na een oneerlijk proces.

WAAROM? Volgens de autoriteiten was Mikita betrokken bij overheidsprotesten. Hij werd in de cel mishandeld en werd veroordeeld ondanks een gebrek aan bewijs.

WAT KAN JE DOEN? Schrijf naar de Belarussische minister van Justitie en vraag om Mikita een eerlijk proces te geven.

 

Nasrin

 

WIE? Nasrin Sotoudeh uit Iran.

WAT? Ze werd veroordeeld tot 38 jaar cel en 148 stokslagen na een vals proces.

WAAROM? Nasrin is een bekende mensenrechtenadvocaat in Iran. De autoriteiten willen haar het zwijgen opleggen, omdat ze er een andere mening op nahoudt dan zij. Nasrin is tegen de doodstraf en vindt dat het dragen van de hoofddoek een vrije keuze moet zijn, geen verplichting.

WAT KAN JIJ DOEN? Schrijf een brief naar de Iraanse regering en vraag om Nasrin onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. 

 

ZWAAR GESTRAFT OM VALSE REDENEN

Succesverhaal

Dat schrijven werkt, bewijst het verhaal van Moses akatugba.