Voorbeeldbrieven en updates over Aleksandra, Yren en Mariana, Shahnewaz en Raif.
Machthebbers hebben hen onterecht gestraft om wat ze doen, wat ze denken of wie ze zijn. Dat laten we niet zomaar gebeuren. Honderden scholen nemen deel aan de Schrijf-ze-VRIJdag om dit onrecht te stoppen.
Doe ook mee met je klas of school en ontvang een gratis schrijfpakket:
WIE? Aleksandra Skochilenko uit Rusland.
WAT? Ze wordt sinds 11 april 2022 gevangengehouden wegens kritiek op de Russische invasie in Oekraïne. Ze riskeert tot 10 jaar cel.
WAAROM? Aleksandra verving prijsetiketten in een lokale supermarkt door papiertjes met anti-oorlogsslogans. Ze wordt nu vervolgd voor haar vreedzame protest tegen de oorlog.
WAT KAN JE DOEN? Schrijf een brief om Aleksandra vrij te krijgen:
WIE? Yren Rotela en Mariana Sepúlveda uit Paraguay.
WAT? Ze worden gediscrimineerd, aangevallen en tegengewerkt om wie ze zijn.
WAAROM? Yren en Mariana werden bij hun geboorte geregistreerd als jongen, maar voelen zich vrouw. Officieel zijn ze nog 'man', omdat hun identiteit als trans vrouw niet wettelijk erkend wordt in hun land. Dat zorgt voor problemen in hun dagelijkse leven en versterkt de vooroordelen tegen hen.
WAT KAN JE DOEN? Schrijf een brief om Yren en Mariana te steunen in hun strijd voor trans rechten:
WIE? Shahnewaz Chowdhury uit Bangladesh.
WAT? Hij riskeert 10 jaar celstraf omdat hij zijn mening gaf op Facebook.
WAAROM? Shahnewaz uitte zijn bezorgdheid over de negatieve impact van een nieuwe steenkoolcentrale op het milieu. De centrale beschuldigt hem nu van het verspreiden van valse informatie.
WAT KAN JE DOEN? Schrijf een brief om Shahnewaz niet te straffen voor zijn mening:
WIE? Raif Badawi uit Saudi-Arabië.
WAT? Hij zat 10 jaar in de cel voor zijn kritiek op de overheid. Nu hij uit de gevangenis is, moet hij nog eens 10 jaar in zijn land blijven en mag hij niet naar Canada waar zijn gezin woont.
WAAROM? Raif startte een blog met kritische berichten over de politieke en sociale situatie in Saudi-Arabië. De leiders van het land proberen zijn kritiek te stoppen door hem te straffen.
WAT KAN JE DOEN? Schrijf een brief om een einde te maken aan Raifs reisverbod:
Schrijf een brief, verander een leven. Doe met jouw klas of school mee aan de Schrijf-ze-VRIJdag en schrijf onrecht de wereld uit.
Hierboven vind je de voorbeeldbrieven. Wil je alle actiemateriaal voor een geslaagde Schrijf-ze-VRIJdag ontvangen? Schrijf je dan in en ontvang een gratis schrijfpakket met posters, brieventeller, werkvormen over recht en onrecht, kleeftattoo's en meer!