MOSES KWAM LEVEND UIT DE DODENCEL

Moses Akatugba uit Nigeria werd als 16-jarige ter dood veroordeeld voor het stelen van drie gsm’s. Agenten hadden hem gefolterd tot hij de diefstal “bekende”. De internationale verontwaardiging was groot en Amnesty voerde actie tegen zijn doodstraf. Moses kreeg uiteindelijk gratie en werd vrijgelaten.

Afbeelding
Bernardo omhelst zijn familie na vrijlating

BERNARDO CAAL XOL IS VRIJ

Bernardo Caal Xol, een leerkracht en gemeenschapsleider uit Guatemala, werd na een oneerlijk proces veroordeeld tot meer dan 7 jaar celstraf. Hij had vreedzaam geprotesteerd tegen de bouw van een dam en waterkrachtcentrale die rampzalig zijn voor de natuur. Met de veroordeling probeerden machthebbers hem het zwijgen op te leggen. In 2021 werden er honderdduizenden brieven en kaartjes geschreven voor Bernardo van over de hele wereld. In maart 2022 kwam Bernardo na vier jaar vervroegd vrij. Ook de solidariteitskaartjes deden Bernardo heel veel deugd.

Afbeelding
leden van de Grassy Narrows-gemeenschap uit Canada demonstreren op straat met pancartes

HULP NA MILIEURAMP VOOR GRASSY NARROWS

De Grassy Narrows-gemeenschap woont in Canada. In de jaren ‘60 veroorzaakte een fabriek een ernstige kwikvervuiling in hun leefgebied. Veel mensen werden ziek, maar de overheid talmde jarenlang om de vervuiling op te kuisen. Tot op vandaag is het één van de grootste gezondheidscrisissen in Canada. Na veel actievoeren, onder meer tijdens de Schrijf-ze-VRIJdag, maakte de Canadese overheid in 2021 een grote som geld vrij voor een centrum om mensen met kwikvergiftiging te verzorgen. Een belangrijke stap naar gerechtigheid voor de mensen van Grassy Narrows

SCHRIJF OOK MENSEN VRIJ

Zin om mee te doen aan de Schrijf-ze-VRIJdag? Schrijf je klas of school meteen in en schrijf ook mensen vrij.

Niet zomaar een brief

Elke brief en elk kaartje is een enorme mentale opsteker voor de personen voor wie we schrijven. Het betekent erg veel om te weten dat je er niet alleen voor staat.

Afbeelding
Mikita Zalatarou in de gevangenis in Belarus

Mikita

"Jullie steun is zo belangrijk. Niet alleen voor mijn zoon, maar ook voor onze hele familie." - papa van Mikita

Mikita uit Belarus belandde als tiener in een jeugdgevangenis na een oneerlijk proces. Volgens de autoriteiten was hij betrokken bij overheidsprotesten. Hij werd veroordeeld ondanks een gebrek aan bewijs. Amnesty International besloot een schrijfactie op te zetten voor Mikita. Zijn vader Mikhail liet nadien weten dat de publieke steun heel belangrijk is voor Mikita en de hele familie.

Kriticos

Kriticos werd als tiener onder schot gehouden door de politie terwijl hij zijn eigen huis binnenging. De agenten dachten dat hij – een zwarte jongen in een residentiële wijk in Brussel – een inbreker was. Mensen van kleur zoals Kriticos worden regelmatig tegen- of aangehouden zonder objectieve reden, maar omwille van hun kleur. Dat heet etnisch profileren. Veel leerlingen protesteerden tegen etnisch profileren op de Schrijf-ze-VRIJdag in 2021. Kriticos bedankt alle schrijvers in een videoboodschap.

De aanhouder wint

Gemiddeld één op de vier mensen voor we brieven schrijven merken een verbetering op in hun leven nadat actie voor hen werd gevoerd. Soms worden de eisen van onze brieven snel ingewilligd door de autoriteiten, andere keren is het een werk van lange adem. Eén ding is zeker: hoe meer mensen meeschrijven, hoe groter de kans dat iemand gerechtigheid zal krijgen.

Schrijf mee met je klas of school

Hoe zou het nog zijn met ...

Nieuws over mensen voor wie leerlingen brieven en kaartjes schreven tijdens de Schrijf-ze-VRIJdag in de afgelopen jaren.