BRIEVEN SCHRIJVEN HELPT

BRIEVEN SCHRIJVEN HELPT

Kan een brief echt iemands leven veranderen? Het antwoord is ja! Zeker als tienduizenden mensen samen actie ondernemen. Dat bewijzen Moses en de anderen:

 

MOSES KWAM LEVEND UIT DE DODENCEL

Bernardo Caal Xol is vrij

Bernardo Caal Xol, een leerkracht en gemeenschapsleider uit Guatemala, werd na een oneerlijk proces veroordeeld tot 7 jaar 4 vier maanden celstraf. Hij werd onterecht gestraft voor zijn vreedzame protest tegen de bouw een dam en waterkrachtcentrale, die rampzalig zijn voor de omliggende natuur. In 2021 werden er honderdduizenden brieven en kaartjes geschreven voor Bernardo van over de hele wereld. In maart 2022 kwam Bernardo na vier jaar vervroegd vrij. Bekijk hoe blij Bernardo werd van de solidariteitskaartjes!

Hulp na milieuramp voor Grassy Narrows

De Grassy Narrows-gemeenschap in Canada woont in een gebied dat in de jaren ‘60 ernstig vervuild werd met kwik – één van de grootste gezondheidscrisissen in Canada. De overheid heeft jarenlang getalmd om de vervuiling op te kuisen. Na veel actievoeren, onder meer tijdens de Schrijf-ze-VRIJdag, maakte de Canadese overheid in 2021 een grote som geld vrij voor een zorginstelling voor mensen met een kwikvergiftiging. Een belangrijke stap naar gerechtigheid voor de mensen van Grassy Narrows

Azza Soliman is vrij

Azza Soliman is een advocaat uit Egypte. Ze riskeerde een celstraf van 15 jaar, omdat ze zich inzette voor vrouwenrechten en kritisch was voor de Egyptische overheid. Het strafonderzoek dat tegen haar liep, werd in 2021 gelukkig stopgezet. De dreiging van de jarenlange celstraf viel daardoor eindelijk weg. Overal ter wereld waren mensen in actie gekomen voor Azza. Duizenden leerlingen hebben brieven en kaartjes geschreven voor de Egyptische vrouwenrechtenverdediger.

 SCHRIJF OOK MENSEN VRIj

Zin om mee te doen aan de Schrijf-ze-VRIJdag? Schrijf je klas of school meteen in en schrijf ook mensen vrij. 

 

niet zomaar EEN BRIEF

Elke brief en elk kaartje is een enorme mentale opsteker voor de personen voor wie we schrijven. Het betekent erg veel om te weten dat je er niet alleen voor staat.

 

Jullie steun is zo belangrijk. Niet alleen voor mijn zoon, maar ook voor onze hele familie. - papa van Mikita

 

Mikita Zalatarou uit Belarus belandde als tiener in een jeugdgevangenis na een oneerlijk proces. Volgens de autoriteiten was hij betrokken bij overheidsprotesten. Hij werd veroordeeld ondanks een gebrek aan bewijs. Amnesty International besloot een schrijfactie op te zetten voor Mikita. Zijn vader Mikhail liet nadien weten dat de publieke steun heel belangrijk is voor Mikita en de hele familie.


Kriticos werd als tiener onder schot gehouden door de politie terwijl hij zijn eigen huis binnenging. De agenten dachten dat hij – een zwarte jongen in een residentiële wijk in Brussel – een inbreker was. Mensen van kleur zoals Kriticos worden regelmatig tegen- of aangehouden zonder objectieve reden, maar omwille van hun kleur. Dit heet etnisch profileren. Veel leerlingen protesteerden hiertegen op de Schrijf-ze-VRIJdag in 2021. Kriticos bedankt alle schrijvers in een videoboodschap.

DE AANHOUDER WINT

Gemiddeld één op de vier mensen voor we brieven schrijven merken een verbetering op in hun leven nadat actie voor hen werd gevoerd. Soms worden de eisen van onze brieven snel ingewilligd door de autoriteiten, andere keren is het een werk van lange adem. Eén ding is zeker: hoe meer mensen meeschrijven, hoe groter de kans dat iemand gerechtigheid zal krijgen.