Afbeelding
Rusland veroordeelt anti-oorlogsactivist Aleksandra Skochilenko tot 7 jaar cel
Actueel

Rusland veroordeelt anti-oorlogsactivist Aleksandra Skochilenko tot 7 jaar cel

16 november 2023

Aleksandra Skochilenko is op 16 november 2023 in Rusland veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf vanwege het verspreiden van onjuiste informatie over de Russische strijdkrachten. Ze voerde actie tegen de oorlog in Oekraïne en verving in een supermarkt vijf prijskaartjes met berichten over oorlogsmisdrijven door het Russische leger in Marioepol.

Skochilenko werd op 11 april 2022 opgepakt en 2 dagen later gevangengezet in afwachting van haar proces. Ze werd aangeklaagd voor ‘het in diskrediet brengen van de Russische strijdkrachten’. Amnesty International beschouwt haar als gewetensgevangene.

wie kritiek heeft op de oorlog wordt vervolgd

Aleksandra Skochilenko was één van de eerste demonstranten die werd aangeklaagd voor ‘het in diskrediet brengen van de Russische strijdkrachten’ op grond van artikel 207.3 van het Wetboek van Strafrecht. Ondertussen loopt de teller op. Sinds de invoering van artikel 207.3 zijn er in Rusland meer dan 750 mensen strafrechtelijk vervolgd vanwege hun kritiek op de oorlog in Oekraïne. Hun aantal blijft groeien. Al meer dan 8.000 mensen kreeg een zware straf voor het zogenaamd in diskrediet brengen van de strijdkrachten. Ruim 200 activisten zitten in de gevangenis.

Sinds haar arrestatie ruim anderhalf jaar geleden zit Skochilenko in de gevangenis. Skochilenko lijdt aan een chronische darmaandoening en mag geen gluten eten. In de gevangenis krijgt ze niet altijd voedsel dat ze mag eten, waardoor ze heel vaak honger heeft.

Toespraak Skochilenko in rechtbank

Skochilenko sprak de rechters toe voordat de rechtbank het vonnis velde. Hieronder een deel van de tekst die ze uitsprak.

‘Mijn zaak is zo bizar en belachelijk dat deze wel op 1 april moest beginnen. Mijn zaak is zo bizar en belachelijk dat ik soms verwacht de rechtszaal binnen te lopen, alleen maar om begroet te worden met confetti en het geroep van “Gefopt! Gefopt!”. Mijn zaak is zo bizar en belachelijk dat zelfs medewerkers van het detentiecentrum #5 verbaasd zijn en uitroepen: “Zetten ze hier nu echt mensen voor in de gevangenis?”. Zelfs sommige voorstanders van de Speciale Militaire Operatie die ik ontmoet heb, geloven niet dat ik het verdien om achter de tralies gezet te worden voor wat ik gedaan heb.’

‘Artikel 207.3 van het Wetboek van Strafrecht is inherent discriminerend en specifiek gericht tegen mensen die niet in overheidsdienst zijn. Denk hier eens over na: de informatie die ik verspreidde werd door mijn onderzoekers, in tegenstelling tot mij, als overduidelijk onjuist beschouwd. Toch verspreidden ze deze informatie onder hun afdeling, het Openbaar Ministerie en de rechtbank, waardoor ze onbedoeld militaire getuigen beledigden en een grote publieke verontwaardiging ontketenden.’

‘Dankzij mijn onderzoekers en aanklagers bereikte de informatie die ik verspreidde duizenden mensen in Rusland en over de hele wereld. Als ik niet gearresteerd was, zou de info enkel een oma, een caissière en een bewaker van de supermarkt bereikt hebben. Volgens de dossiers waren twee van deze mensen niet onder de indruk van deze informatie... Waarom worden mijn onderzoekers en aanklagers niet aangeklaagd onder artikel 207.3, en alleen ik?’

‘Zijn deze vijf stukjes papier zo alarmerend? Waarom een procedure tegen me starten? Zodat we deze zogenaamd maatschappijbedreigende verklaringen steeds weer herhalen tijdens het proces? Wat is het resultaat? Is de aarde opengespleten? Ontbrandde er een revolutie? Begonnen soldaten te verbroederen over de frontlinies heen? Niets van dat alles gebeurde. Wat is dan het echte probleem?’

‘De openbaar aanklager verklaarde herhaaldelijk dat mijn acties zeer gevaarlijk waren voor de samenleving en de staat. Hoe broos moet het geloof van de aanklager in onze staat en samenleving zijn, als hij denkt dat onze staat en openbare veiligheid ten val kunnen worden gebracht door vijf kleine stukjes papier?’

Lees hier haar volledige toespraak.

ALEKSANDRA BLIJFT ONZE STEUN KRIJGEN

Na de arrestatie van Aleksandra kwam Amnesty International in actie. We eisten van de Russische autoriteiten dat ze haar onmiddellijk weer zouden vrijlaten.

Ook in België werd actie gevoerd voor Aleksandra. Tijdens de Schrijfmarathon eind 2022 schreven duizenden mensen brieven en kaartjes voor haar vrijlating. Tienduizenden leerlingen kropen in 2023 ook nog eens in de pen tijdens de Schrijf-ze-VRIJdag.

Deze steun deed haar enorm veel deugd, zo bevestigde haar partner na de ontvangst van de kaartjes: “Jullie aandacht verwarmt ons hart in deze moeilijke tijden. De machthebbers onderdrukken ons in dit land, maar we voelen dat jullie ons niet in de steek laten.”

Bedankt aan iedereen die al mee actie heeft gevoerd voor Aleksandra.

Lees ook

Meer nieuws