Afbeelding
Rusland: stop vervolging advocaten van Navalny
Actueel

Rusland: stop vervolging advocaten van Navalny

16 oktober 2023

Drie advocaten van Aleksej Navalny zijn gearresteerd voor zogenaamd lidmaatschap van een extremistische organisatie. Denis Krivosheev van Amnesty International reageert.

‘De Russische autoriteiten hebben een van de laatste lijnen van verdediging van Navalny aangevallen. Dat deden ze als onderdeel van hun lopende wraakacties tegen Aleksej Navalny. Zo hebben ze de rechtstaat in Rusland verder ondermijnd. Advocaten zijn vaak de enige connectie die er nog is tussen de verdachte die vastzit en de buitenwereld.’

‘De Russische autoriteiten schenden de mensenrechten van Navalny's advocaten door hen te arresteren en ze ondermijnen zo het juridische systeem in Rusland. Daarnaast ontnemen ze Navalny het kleine beetje bescherming dat hij had voor verdere mishandeling. De arrestaties sturen ook een duidelijke boodschap naar alle advocaten in Rusland: het uitoefenen van professionele werkzaamheden zal hen duur komen te staan, als ze de vijanden van het Kremlin vertegenwoordigen.’

‘Deze rechtszaak is erop uit om Aleksej Navalny compleet te isoleren. Al een jaar lang mag hij geen bezoek en telefoontjes ontvangen van zijn familie. Het doel is iedereen die hem steunt of met hem wordt geassocieerd, zwaar te straffen, zelfs als deze associatie louter professioneel is. De Russische autoriteiten moeten de willekeurige vervolging van de advocaten Vadim Kobzev, Aleksei Liptser en Igor Sergunin onmiddellijk stoppen.’

Achtergrond

Op 13 oktober 2023 viel de Russische politie 's ochtends de huizen en kantoren binnen van de drie advocaten, Vadim Kobzev, Aleksei Liptser en Igor Sergunin. Zij hebben alledrie Aleksej Navalny vertegenwoordigd.

Het onderzoek naar de advocaten zou worden uitgevoerd op basis van Artikel 282.1 van het Strafrecht voor het organiseren van een extremistische groep. De precieze details van de aanklachten zijn echter niet bekend. Afhankelijk van de details, kunnen de aanklachten leiden tot 10 jaar gevangenisstraf.

Aleksej Navalny

Op 17 januari 2021 werd de bekende Russische oppositiefiguur Aleksej Navalny gearresteerd, toen hij terugkeerde naar Rusland nadat hij in het buitenland was behandeld voor vergiftiging met een zenuwmiddel. Hij werd gevangengezet op basis van politiek gemotiveerde aanklachten, en zijn straf is sindsdien twee keer verlengd op basis van nieuwe aanklachten. Alle aanklachten hebben te maken met het uitoefenen van recht op vrijheid van meningsuiting en vergadering.

In detentie is Navalny gefolterd en mishandeld, onder meer door het onthouden van slaap, het niet krijgen van medische hulp, het willekeurig plaatsen in een strafkolonie en andere schendingen. Na zijn laatste veroordeling, zal hij worden overgebracht naar een strafkolonie met een speciaal regime. Deze strafkolonie is een van de strengste van het Russische strafsysteem, onder andere op het gebied van isolatie.

Lees ook

Meer nieuws