Afbeelding
In Iran is activist Atena Daemi vrijgelaten
Goed nieuws

In Iran is activist Atena Daemi vrijgelaten

25 januari 2022

Atena Daemi is vrij! Ze zat in Iran een celstraf van 7 jaar uit (waarvan 5 jaar effectief) voor haar vreedzame mensenrechtenactivisme.

Amnesty International is verheugd dat in Iran mensenrechtenverdediger Atena Daemi is vrijgelaten. Ze zat 5 jaar gevangen vanwege haar vreedzame mensenrechtenwerk.

Atena Daemi zat een celstraf van 7 jaar uit (waarvan ze 5 jaar effectief moest zitten) voor haar vreedzame mensenrechtenactivisme. Ze voerde onder meer actie tegen de doodstraf en kwam op voor de rechten van vrouwen en kinderen. Op Facebook en Twitter bekritiseerde ze het doodstrafbeleid in haar land en ze bezocht bijeenkomsten met familieleden van terdoodveroordeelden.

Slechte behandeling

In oktober 2014 werd Atena voor het eerst opgepakt, waarna 51 dagen in eenzame opsluiting volgden. Tien tot elf uur per dag werd ze verhoord, meestal geblinddoekt en zonder advocaat. Na een schijnproces dat amper een kwartiertje duurde werd ze uiteindelijk veroordeeld tot 14 jaar cel voor onder meer ‘samenzwering tegen de nationale veiligheid’, ‘het verspreiden van propaganda tegen het systeem’ en ‘belediging van de oprichter van de Islamitische Republiek Iran en de Opperste Leider.’ Ondanks de ontberingen zei Daemi eerder: ‘Ik sterf liever dan dat ik een slaaf ben van onderdrukking.’ In september werd haar straf in beroep gehalveerd: ze moest nog 7 jaar zitten.

Hardhandig opgepakt

In november 2016 werd Atena met veel geweld opnieuw opgepakt in haar ouderlijk huis om haar straf uit te zitten. Ook haar familie werd lastiggevallen. Begin 2018 werd ze onder afschuwelijke omstandigheden ruim drie maanden vastgehouden in een voormalige kippenfabriek. Ze werd daar mishandeld.

Op 2 juli 2020 kreeg Daemi een extra straf van 2 jaar en 74 zweepslagen vanwege ‘propaganda tegen de staat’ en het ‘verstoren van de gevangenisregels’.

Tijdens Amnesty’s wereldwijde Schrijfmarathon werd in 2018 massaal voor de vrijlating van Atena Daemi geschreven. Tienduizenden leerlingen op Vlaamse en Brusselse scholen hebben zich ook voor haar vrijlating ingezet tijdens de Schrijf-ze-VRIJdag.

Lees ook

Meer nieuws