Iran laat Nasrin Sotoudeh tijdelijk vrij

Iran laat Nasrin Sotoudeh tijdelijk vrij

Goed nieuws

update 25/03/2021:

Op 17 maart mocht Nasrin Sotoudeh weer tijdelijk de gevangenis verlaten. Dat tweette haar man Reza Khan. We verwelkomen dit nieuws, maar blijven onverminderd actievoeren voor Nasrin tot ze onvoorwaardelijk vrij is en de absurde aanklachten tegen haar vernietigd worden. 

Update 3/12/2020:

Helaas hebben we het slechte nieuws vernomen dat Nasrin Sotoudeh opnieuw naar de gevangenis moet, nadat zij tijdelijk werd vrijgelaten vanwege haar slechte gezondheid.


In Iran is Nasrin Sotoudeh tijdelijk vrijgelaten. De mensenrechtenadvocaat werd twee jaar geleden gevangengezet omdat ze streed tegen de doodstraf en de verplichte hoofddoek. Ze werd schuldig bevonden aan onder meer het ‘aanzetten tot corruptie en propaganda’ en het ‘vormen van een groep met als doel de nationale veiligheid te verstoren’. Sotoudeh is veroordeeld tot een celstraf van 38 jaar en 148 stokslagen.

Op Twitter liet ze weten: ‘Met jullie liefde en zorg ben ik met medisch verlof naar huis teruggekeerd om mijn behandeling voort te zetten. Elke dag dat ik buiten de gevangenis ben, wacht ik op het nieuws over de vrijlating van alle politieke gevangenen. Ik wil mijn dank uitspreken aan alle organisaties in Iran en in het buitenland, advocatenverenigingen in verschillende landen, mensenrechtenorganisaties en verschillende individuen zoals kunstenaars, schrijvers, politici, burgerrechtenactivisten, verdedigers van de mensenrechten, nieuwsuitzendingen en mijn lieve collega’s over de hele wereld. Het is dankzij jullie liefde en steun dat politieke gevangenen de gevangenis kunnen doorstaan. In de hoop op de vrijlating van alle politieke gevangenen.’

Hongerstaking

Op 11 augustus 2020 ging Sotoudeh gedurende zes weken in hongerstaking om de vrijlating te eisen van politieke gevangenen in Iran. Haar tijdelijke vrijlating volgt na waarschuwingen over haar verslechterende gezondheid.

Mogelijk familiebezit ingenomen

Op 27 juli 2020 liet haar echtgenoot Reza Khandan op Facebook weten dat hij gelooft dat het Openbaar Ministerie een procedure gaat beginnen om het familiebezit van Sotoudeh in beslag te nemen. Het doel is volgens hem ‘de familie financieel te verlammen en economisch onder druk te zetten nu het land zich in een economische crisis bevindt.’ Die crisis is volgens Khandan te wijten aan ‘de incompetentie van de regering en de gevestigde orde’.

Gewetensgevangenen blijven vastzitten

Vanwege besmettingsgevaar met het coronavirus in de gevangenissen verleenden de Iraanse autoriteiten in maart dit jaar een grote groep gevangenen gratie. Anderen kwamen tijdelijk vrij. Gevangenen die vastzitten wegens ‘veiligheidsovertredingen’ werden hiervan uitgezonderd. Dat terwijl velen van hen in feite zijn gevangengezet om politiek gemotiveerde redenen. Onschuldige gewetensgevangenen, zoals Sotoudeh, bleven daardoor achter de tralies.

Amnesty’s oproep

Amnesty International roept de Iraanse autoriteiten op om Nasrin Sotoudeh onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Nasrin Sotoudeh werd in 2012 door het Europees parlement onderscheiden met de Sacharovprijs voor mensenrechten.