Dood Griekse LGBTI+-activist: twee burgers veroordeeld, agenten gaan vrijuit

Dood Griekse LGBTI+-activist: twee burgers veroordeeld, agenten gaan vrijuit

Persbericht

Twee mannen werden door de Griekse rechtbank veroordeeld tot tien jaar celstraf voor hun betrokkenheid bij de dood van de bekende Griekse LGBTI+-activist Zak Kostopoulos. Vier betrokken politieagenten werden vrijgesproken. “Deze beslissing is het zoveelste voorbeeld dat slachtoffers van onnodig geweld en hun families in Griekenland geen gerechtigheid krijgen”, reageert Amnesty International. 

Op 21 september 2018 stierf Zak Kostopoulos een gewelddadige dood. Hij werd door twee mannen brutaal in elkaar geslagen nadat hij een juwelierszaak was binnengegaan in het centrum van Athene. Toen de politie erbij kwam, werd hij door hen met geweld gearresteerd. Videocamera’s registreerden het hele gebeuren. Volgens het forensisch rapport is Zak overleden aan de verschillende verwondingen.

Zak werd na zijn dood afgeschilderd als “een druggebruiker die de juwelierszaak binnenging om die te beroven”. De videobeelden bewijzen echter het tegendeel. Ook het strafrechtelijk onderzoek, dat geopend werd na zijn dood, vertoonde ernstige onregelmatigheden. 

Signaal van straffeloosheid

Op 3 mei 2022 besliste de Mixed Jury Court van Athene dat de twee betrokken burgers schuldig waren aan het misdrijf van dodelijk lichamelijk letsel. De mannen kregen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van tien jaar. De vier verdachte politieagenten werden echter vrijgesproken. Drie van de juryleden hadden gevraagd om veroordeling van de politieagenten voor het misdrijf van gevaarlijk lichamelijk letsel.

De vrijspraak van de agenten stuurt een beangstigend signaal van straffeloosheid uit. “Het is ongelooflijk dat nog geen enkele agent ter verantwoording is geroepen, ondanks beelden die laten zien dat de politie onnodig geweld gebruikt om Zak te arresteren terwijl hij stervend op de grond ligt”, reageerde Glykeria Arapi, directeur van Amnesty International Griekenland, meteen na de uitspraak. “De beslissing van vandaag is het zoveelste voorbeeld dat slachtoffers van onnodig geweld en hun families in Griekenland geen gerechtigheid krijgen.” 
 
“Zak Kostopoulos zal niet worden vergeten. Hij is een heus symbool geworden van de strijd voor een samenleving van vrijheid en gelijkheid. We nemen de meedogenloosheid van zijn zinloze dood en de onrechtvaardigheid van de beslissing van vandaag persoonlijk op. Als reactie daarop zullen we onze inspanningen versterken om de visie van Zak – een wereld vrij van vooroordelen, stigmatisering en racisme – werkelijkheid te maken.”

Antwerp Pride en Schrijf-ze-VRIJdag

Na de gewelddadige dood van Zak, een queer-activist, dragartiest en mensenrechtenverdediger, kwam Amnesty International in actie. We eisten in een internationale petitie dat de daders vervolgd zouden worden en de achterliggende motivaties van het misdrijf onderzocht.

Ook in België werd actie gevoerd voor Zak. De LGBTI+-voorvechter stond centraal in de actie van Amnesty Vlaanderen op de Antwerp Pride in 2019. Tienduizenden leerlingen hebben ook brieven geschreven voor Zak tijdens de Schrijf-ze-VRIJdag. Bedankt aan iedereen die mee actie heeft gevoerd voor Zak.