Afbeelding
Goed nieuws: geen celstraf voor Azza Soliman
Goed nieuws

Goed nieuws: geen celstraf voor Azza Soliman

08 september 2021

Na 7 jaar van intimidatie besliste een rechter dat het onderzoek naar Azza Soliman wordt stopgezet. De Egyptische mensenrechtenactivist riskeert daardoor geen celstraf meer.

Wat gebeurde er voordien?

Sinds 2014 loopt “zaak 173” tegen verschillende mensenrechtenverdedigers en ngo-medewerkers in Egypte. Onder hen bevindt zich de prominente mensenrechtenverdediger en advocaat Azza Soliman. In een krampachtige poging om het middenveld de mond te snoeren, werd er een strafrechtelijk onderzoek tegen Azza en andere ngo-medewerkers ingesteld. Azza riskeerde 15 jaar celstraf. Ze mocht het land niet verlaten, werd publiekelijk beschimpt en haar bankrekeningen werden bevroren. Maar dat hield deze moedige mensenrechtenactivist niet tegen om verder te strijden voor vrouwenrechten.

eindelijk vrijheid

Na 7 jaar van intimidatie, besliste een rechter dat het onderzoek naar Azza Soliman en een aantal andere verdedigers beëindigd wordt. Azza riskeert geen celstraf meer en in de komende weken zou haar naam weggehaald moeten worden van de lijst met mensen met een reisverbod. Ook haar bankrekeningen zouden vrijgegeven worden. Amnesty volgt op de voet of dit allemaal gebeurt.

Meer dan 11.000 handtekeningen

Sinds 2017 voerden we bij Amnesty actief campagne rond Azza’s verhaal. Net voor de zomer van dat jaar lanceerden we een petitie, waarmee activisten de straat op trokken. In totaal zetten 11.326 mensen in Vlaanderen hun handtekening onder de eis om de aanklachten tegen Azza Soliman te laten vallen en haar in alle veiligheid haar mensenrechtenwerk te laten doen.

Schenkers zetten ons werk krAcht bij

Dankzij de vrijgevigheid van 481 trouwe schenkers voor een totaalbedrag van 27.652 euro, konden we onze campagne voor de vrijlating van Azza en vele anderen nog meer kracht bij zetten. Daarnaast inspireerde Azza’s verhaal honderden mensen op de zomerfestivals om Amnesty’s mensenrechtenwerk maandelijks te steunen. Die individuele giften maken het mogelijk om onze onafhankelijkheid te bewaren in ons onderzoek en onze acties.

Steun je ons werk ook met een gift?

President krijgt tienduizenden brieven

In het kader van 100 jaar Grote Oorlog, engageerden Langemark en omstreken zich voor de vrede, alsook voor het mensenrechtenwerk van Azza Soliman. Ze stuurden meer dan 7.500 brieven naar de Egyptische president. Eén voor elke inwoner die het dorp Langemark-Poelkapelle telt. Daarnaast schreven tienduizenden leerlingen uit Vlaanderen en Brussel brieven voor Azza op de Schrijf-ze-VRIJdag. Op deze actiedag van Amnesty International Vlaanderen transformeren meer dan 500 scholen zich tot één gigantisch schrijfteam voor mensenrechten. In het schooljaar 2018-2019 kropen ze in de pen voor mensenrechtenverdedigers die door de autoriteiten worden tegengewerkt, zoals Azza.

"De meeste landen zeggen dat ze mensenrechten zullen naleven MAAR dat doen ze niet. DAAROM moeten we ervoor zorgen dat ze verantwoordelijk worden gesteld."

- Lola (17), leerlingen die brieven schreef tijdens Schrijf-ze-VRIJdag

Lees ook

Meer nieuws