Extra klasmateriaal

Extra klasmateriaal

Online voorbeeldbrieven, richtlijnen voor een coronaveilige Schrijf-ze-VRIJdag, een klaspresentatie en tips om je leerlingen te motiveren tot actie. 

Tips voor een coronaveilige Schrijf-ze-VRIJdag

Het is perfect mogelijk om zowel het briefschrijven als de klasactiviteiten op een veilige manier te organiseren in coronatijden. In onderstaande documenten vind je tips om het schrijven en de activiteiten (sommige in licht aangepaste vorm) veilig te laten verlopen.

 

 

Online voorbeeldbrieven 

De voorbeeldbrieven van het schoolpakket vind je ook online terug op deze pagina: voor wie schrijven we?

Klaspresentatie over de Schrijf-ze-VRIJdag 

Introduceer je de Schrijf-ze-VRIJdag graag met een presentatie? Gebruik dan deze powerpoint voor je leerlingen: 


(Tip: Is de download niet automatisch gestart nadat je op de link klikte? Gebruik dan de rechtermuisknop en klik op ‘Link openen in nieuw tabblad’.)
 

Hoe leerlingen motiveren om actie te ondernemen?

1. Creëer bewustwording

Vertel aan de leerlingen waarom het net zo belangrijk is om brieven te schrijven en om actie te ondernemen. Je kan ook de filmpjes van Moses en Seán tonen die rechtstreeks aan je leerlingen vertellen waarom brieven schrijven voor hen zo belangrijk is geweest. 

Je kan ook de presentatie over de Schrijf-ze-VRIJdag gebruiken. Maak leerlingen bewust dat wij allemaal samen het verschil kunnen maken.

2. Creëer goesting om actie te ondernemen en bereid acties voor

Wakker het empathisch vermogen van leerlingen aan door middel van de klasactiviteiten die werden opgenomen in dit pakket. Moedig leerlingen ook aan om eigen ervaringen te delen en voorbeelden te geven uit hun eigen omgeving. 
Gebruik het stappenplan bij activiteit 6 om een actie te bedenken. 

3. De actie uitvoeren

Maak duidelijk dat jouw leerlingen er niet alleen voor staan. Bied hulp en ondersteuning tijdens de voorbereidings- en uitvoeringsfase van de actie. Ga bij je leerlingen na welke ondersteuning en hulp ze nodig hebben. Neem niet zomaar alle taken op jou, maar stimuleer hen actief bij te dragen aan iets dat groter is dan hen. De bedoeling is om een platform te creëren om de stem van jouw leerlingen uit te dragen en niet om jouw stem via jouw leerlingen te laten weerklinken. 

4. Erkenning

Moedig je leerlingen aan, geef positieve feedback en erken hun inzet en engagement. Contacteer ook eventueel de lokale of nationale pers om de actie in de kijker te zetten of contacteer Amnesty International (schrijfzevrijdag@amnesty-international.be) en wij helpen je om jullie actie in de schijnwerpers te plaatsen.

hier niet op duwen