Afbeelding
Meer dan duizend scholen nemen deel aan Schrijf-ze-VRIJdag 2023
Persbericht

Meer dan duizend scholen nemen deel aan Schrijf-ze-VRIJdag 2023

30 januari 2023

De Schrijf-ze-VRIJdag van Amnesty International kent dit jaar een recordaantal inschrijvingen, met meer dan 1.000 lagere en middelbare scholen die deelnemen in Vlaanderen en Brussel. Op vrijdag 3 februari 2023 zullen zo’n 150.000 leerlingen één groot schrijfteam vormen om samen in actie te komen tegen mensenrechtenschendingen in de wereld.

“Meedoen aan de Schrijf-ze-VRIJdag betekent meebouwen aan bewustwording over mensenrechten vanaf een jonge leeftijd. Door te leren over mensenrechten ontwikkelen leerlingen kennis, waarden en vaardigheden om geïnformeerd hun eigen rechten en die van anderen te kennen, respecteren en verdedigen”, aldus Emmelien Maus van het Schrijf-ze-VRIJ-team van Amnesty International Vlaanderen.

“We zijn vanuit Amnesty International Vlaanderen zeer verheugd te zien dat de Schrijf-ze-VRIJdag jaarlijks blijft groeien en zoveel leerlingen bereikt. Ik wil alle leerlingen en leerkrachten die mee schrijven tegen onrecht persoonlijk bedanken voor hun inzet en engagement.”

Leren, engageren en transformeren

Wereldwijd worden personen onterecht gevangengezet, bedreigd of mensonwaardig behandeld. Tijdens de Schrijf-ze-VRIJdag leren jongeren aan de hand van waargebeurde verhalen over de gevolgen van mensenrechtenschendingen. Dit jaar gaat het onder meer over de toenemende druk op vrije meningsuiting in de wereld, over de impact van een reisverbod en de gevolgen van discriminatie.

Naast een leermoment is de Schrijf-ze-VRIJdag vooral een actiedag, die leerlingen stimuleert om mensenrechten toe te passen en te verdedigen. Jongeren tonen solidariteit met mensen die onrecht meemaken en schrijven brieven aan regeringsleiders en diplomatieke vertegenwoordigers om verandering te eisen.

Voor wie schrijven we?

De leerlingen kruipen dit schooljaar in hun pen voor Aleksandra, Yren en Mariana, Shahnewaz en Raif. Hieronder lees je hun verhalen.

Aleksandra Skochilenko uit Rusland wordt sinds 11 april 2022 gevangengehouden wegens kritiek op de Russische invasie in Oekraïne. Ze wordt vervolgd voor haar vreedzame protest tegen de oorlog en riskeert tot 10 jaar cel.

Yren Rotela en Mariana Sepúlveda uit Paraguay worden gediscrimineerd, aangevallen en tegengewerkt omdat hun identiteit als trans vrouw niet wettelijk erkend wordt in hun land. Dat zorgt voor problemen in hun dagelijkse leven en versterkt de vooroordelen tegen hen.

Shahnewaz Chowdhury uit Bangladesh riskeert 10 jaar celstraf omdat hij zijn mening gaf op Facebook. Hij uitte zijn bezorgdheid over de negatieve impact van een nieuwe steenkoolcentrale op het milieu. De centrale beschuldigt hem nu van het verspreiden van valse informatie.

Raif Badawi uit Saudi-Arabië zat 10 jaar in de cel voor zijn kritiek op de overheid. Nu hij uit de gevangenis is, moet hij nog eens 10 jaar in zijn land blijven en mag hij niet naar Canada waar zijn gezin woont.

Schrijf een brief, verander een leven

Een brief schrijven is een simpele daad die écht het verschil kan maken. Elk jaar opnieuw zijn er succesverhalen die bewijzen dat brieven schrijven een doeltreffende manier is om actie te voeren. Gemiddeld één op de vier schrijfacties helpt iemands leven te verbeteren. Geen enkele regering zit immers te wachten op negatieve publiciteit en geen enkele regering houdt ervan als de wereld over haar schouder meekijkt.

Tijdens de Schrijf-ze-VRIJdag 2022 werden massaal brieven geschreven voor Bernardo Caal Xol uit Guatemala. Hij zat vast omdat hij geweldloos de heilige rivier van de Q’eqchi’ Maya’s beschermde. Na 4 jaar onterechte gevangenschap werd hij op 24 maart 2022 vrijgelaten uit de gevangenis van Cobán.

Scholen kunnen deelnemen aan de Schrijf-ze-VRIJdag door zich gratis in te schrijven via de website. Na inschrijving zijn de educatieve pakketten met inhoudelijke informatie, educatieve werkvormen, schrijfacties en ander materiaal gratis beschikbaar. De meeste scholen doen mee op 3 februari, maar actievoeren kan nog het hele schooljaar.

Lees ook

Meer nieuws