Afbeelding
Guatemala: vrijspraak gewetensgevangene Virginia Laparra is triomf voor gerechtigheid
Goed nieuws

Guatemala: vrijspraak gewetensgevangene Virginia Laparra is triomf voor gerechtigheid

04 januari 2024

Op 3 januari 2024 besloot een rechter in Guatemala City tot de onmiddellijke vrijlating van voormalig anticorruptie-aanklager Virginia Laparra. Ze zette zich in tegen corruptie en straffeloosheid in Guatemala en werd onterecht veroordeeld tot 4 jaar cel voor machtsmisbruik.

‘Virginia Laparra had nog geen dag in de gevangenis mogen zitten’, reageert Ana Piquer van Amnesty International. ‘Het is fantastisch nieuws dat ze herenigd kan worden met haar naasten, nadat ze bijna twee jaar als gewetensgevangene vastzat. Dit is de eerste stap om een einde te maken aan alle mensenrechtenschendingen die haar uit wraak zijn aangedaan voor haar werk als anticorruptie-aanklager.’

Ondanks het goede nieuws, betreurt Amnesty International het dat Virginia Laparra veroordeeld blijft voor een misdaad die zij nooit heeft gepleegd, en dat haar een nieuw ongegrond proces wacht. Guatemala criminaliseert haar en tientallen anderen die zich in hebben gezet tegen de straffeloosheid in het land.

Achtergrond

De ongegronde strafrechtelijke vervolging van Virginia Laparra speelde zich af tegen de achtergrond van tal van aanvallen op mensen die een rol speelden in het onderzoek naar grootschalige corruptie en mensenrechtenschendingen. Volgens Guatemala’s Human Rights Defenders Protection Unit (UDEFEGUA) vonden er in 2022 maar liefst 3745 aanvallen plaats op mensenrechtenverdedigers. Daarnaast vertrokken zeker 73 journalisten, activisten of mensen die binnen het rechtssysteem werkten voor hun veiligheid naar het buitenland.

Op 28 november 2022 erkende Amnesty International anticorruptie-aanklager Virginia Laparra als gewetensgevangene. Haar detentie was enkel en alleen te danken aan het mensenrechtenwerk dat zij deed als hoofd van het Speciaal Openbaar Ministerie voor Corruptiebestrijding (FECI). Vanaf dat moment drong Amnesty International aan op haar onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.

In mei 2023 riep ook de VN-werkgroep voor arbitraire detentie de autoriteiten van Guatemala op tot haar onmiddellijke vrijlating. Tegelijkertijd mobiliseerde Amnesty International wereldwijd duizenden mensen om aandacht te vragen voor haar zaak.

Oproep Amnesty

Amnesty International herhaalt de oproep aan de autoriteiten van Guatemala om ervoor te zorgen dat er niet langer misbruik wordt gemaakt van het strafrecht. ‘Het strafrechtelijk systeem wordt nu ingezet om rechters, aanklagers, mensenrechtenverdedigers en journalisten te intimideren en dat moet stoppen’, aldus Ana Piquer. ‘Amnesty International onderstreept het belang van internationale druk in zaken als die van Virginia Laparra. Onze beweging in Amerika en de rest van de wereld is nooit gestopt met het eisen van de vrijlating van de voormalige aanklager.’

Lees ook

Meer nieuws