Afbeelding
Guatemala: Amnesty International erkent Bernardo Caal Xol als gewetensgevangene
Persbericht

Guatemala: Amnesty International erkent Bernardo Caal Xol als gewetensgevangene

17 juli 2020

Bernardo Caal Xol, een leider van de inheemse Q'eqchi' Maya en een Guatemalteekse mensenrechtenverdediger, is een gewetensgevangene die al twee jaar onterecht vastzit, zegt Amnesty International vandaag.

Sinds 2015, komt Bernardo Caal op voor de rechten van de lokale gemeenschappen in Santa María Cahabón, die de impact voelen van de bouw van een hydro-elektrische site bij de Oxec- en Cahabónrivier in het noordelijke departement Verapaz. Bernardo Caal zocht een reeks gerechtelijke bevelen tegen het project. In 2017 erkende een hoge rechtbank dat de rechten van de lokale bevolking geschonden zijn en dat de gemeenschappen niet open en geïnformeerd geconsulteerd werden voor de aanvang van de bouw van het project.

"Na het volledige strafdossier tegen Bernardo Caal gecontroleerd te hebben, is het duidelijk dat er geen bewijs bestaat voor de aanklachten waarvan Bernardo Caal beschuldigd wordt."

Erika Guevara-Rosas, Amnesty-directeur van de Amerikas

Als vergelding, werd Bernardo Caal op 15 oktober 2015 beschuldigd van geweldpleging tegen werknemers van NETZONE SA, een OXEC-aannemer. Op 9 november 2018, veroordeelde een rechtbank hem tot zeven jaar en vier maanden celstraf voor ongewettigde vasthouding met verzwarende omstandigheden en voor diefstal.

“Na het volledige strafdossier tegen Bernardo Caal gecontroleerd te hebben, is het duidelijk dat er geen bewijs bestaat voor de aanklachten waarvan Bernardo Caal beschuldigd wordt. In tegendeel, de procedures tegen Bernardo vertonen hetzelfde patroon van criminalisering van mensenrechtenverdedigers, zoals we dat al jaren documenteren. Daarom wordt hij vandaag als gewetensgevangene erkend. We vragen zijn vrijlating. We vragen ook dat de openbare aanklager zijn zaak herziet en een onderzoek opent naar de functionarissen die het onderzoek in de zaak tegen hem geleid hebben.”

Teken de petitie

“Helaas worden zij die zich laten horen en opkomen voor hun rechten in Guatemala nog altijd gecriminaliseerd. De overheden blijven het rechtssysteem gebruiken om mensenrechtenverdedigers het zwijgen op te leggen en op te sluiten. Deze keer is het de beurt aan Bernardo Caal die al meer dan twee jaar in de cel doorbrengt, enkel en alleen omdat hij een van de publieke gezichten is van de Q'eqchi' gemeenschappen die een rechtszaak aanspanden tegen de bouw van een hydro-elektrische site. De Guatemalteekse overheden moeten een einde stellen aan deze onrechtvaardige praktijken die het recht om mensenrechten te verdedigen in gevaar brengen.

Klimaat- en milieuactivisten

Lees ook

Meer nieuws