Afbeelding
De strijd voor een vrij Iran
Blog

De strijd voor een vrij Iran

01 oktober 2022

Op 13 september pakte de ‘zedenpolitie’ de Iraans-Koerdische Zhina Mahsa Amini op omdat ze zich niet hield aan de striktekledingvoorschriften in Iran. Ze werd in een busje in elkaar geslagen door de politie. Drie dagen later overleed ze aan haar verwondingen.

Zhina’s dood veroorzaakte een schokgolf in Iran. Sindsdien zijn in het hele land protesten die door de Iraanse autoriteiten met dodelijk geweld worden neergeslagen. 

De demonstranten zetten hun leven op het spel door deel te nemen aan de protesten. Tientallen demonstranten zijn door de politie gedood en honderden anderen, waaronder kinderen, raakten zwaargewond. Iraanse autoriteiten hebben het internet afgesloten om de misdrijven van de politie stil te houden. Deze straffeloosheid moet stoppen.

Gelekte documenten tonen bevel van bovenaf

De hoogste legerleiding in Iran heeft bevel gegeven aan de leiders van de strijdkrachten om demonstranten die na de dood in hechtenis van Zhina Mahsa Amini de straat opgingen ’genadeloos aan te pakken’. Dat blijkt uit officiële documenten die Amnesty International heeft geanalyseerd. De documenten onthullen het plan van de autoriteiten om de protesten systematisch neer te slaan. Vele tientallen mensen werden omgebracht en honderden raakten gewond. 

De Iraanse autoriteiten hebben besloten mensen die de straat opgingen om hun boosheid over tientallen jaren onderdrukking en onrecht te uiten, opzettelijk te verwonden of te doden. In een klimaat van systematische straffeloosheid zijn tientallen mannen, vrouwen en kinderen onwettig gedood tijdens de laatste ronde van bloedvergieten. 

Wereldwijde protestacties

Over de hele wereld worden er betogingen georganiseerd uit solidariteit met de demonstranten in Iran. Die steun betekent veel voor de familie van Zhina: "Ik waardeer de steun die we over de hele wereld ontvangen. Ik hoop dat Zhina's dood niet tevergeefs is. Ik hoop dat dit de weg vrij maakt naar een vrij Iran", klinkt het bij Diako, haar neef in Noorwegen.

Internationale gemeenschap 

Zonder vastberaden gezamenlijke actie door de internationale gemeenschap, die verder moet gaan dan slechts het geven van verklaringen en veroordelingen, zullen veel meer mensen worden gedood, verwond, gefolterd, seksueel mishandeld of in de gevangenis worden gegooid, alleen omdat ze deelnemen aan demonstraties. De gelekte documenten die Amnesty International verkreeg, laten duidelijk zien dat er behoefte is aan een internationaal onafhankelijk onderzoek naar de verantwoordelijken. 

In een internationale petitie roept Amnesty International op om een onafhankelijk VN-onderzoek te openen en de Iraanse autoriteiten ter verantwoording te roepen: 

TEKEN HIER

MEER INFO

Lees ook

Meer nieuws