Afbeelding
Politie Brazilië heeft nog steeds bloed aan haar handen
Persbericht

Politie Brazilië heeft nog steeds bloed aan haar handen

24 juli 2013

Nog steeds zijn de politie in Brazilië elk jaar verantwoordelijk voor zo'n 2.000 doden en is er weinig verbeterd sinds het beruchte Candelária-bloedbad in Rio de Janeiro van twintig jaar geleden.

"Onze politie heeft nog steeds bloed aan haar handen", zegt Atila Roque, hoofd van het Amnesty-kantoor in Brazilië. "Ze kan vrijelijk opereren zonder al teveel gevolgen waardoor het aantal executies gepleegd door politieagenten in de grootste Braziliaanse steden erg hoog blijft".

Candelária-bloedbad

In de nacht van 23 juli 1993 werden acht jongens en meisjes doodgeschoten door een bende die het vuur opende op zo'n vijftig straatkinderen. Ze sliepen op de trappen voor de Candelária-kerk in Rio de Janeiro. Vier van hen overleden ter plekke. Een slachtoffer werd neergeschoten toen hij probeerde te vluchten. Twee anderen werden in een auto gegooid en geëxecuteerd. Een meisje bezweek een aantal dagen later aan haar verwondingen. Twee van de slachtoffers waren achttien jaar oud, de anderen nog kinderen.

Een kort onderzoek naar het bloedbad wees uit dat de daders geen bewapende bendeleden waren, maar leden van de militaire politie. Drie van hen werden veroordeeld tot gevangenisstraffen maar lopen nu weer vrij rond. Zes andere verdachten werden vrijgesproken ondanks bewijs van hun betrokkenheid.

Kort erna weer een bloedbad

Een maand na het Candelária-bloedbad sloeg de politie weer toe. In de favela Vigário Geral in Rio de Janeiro, slachtte een doodsekader van de politie 21 bewoners af. Hierbij waren 33 politieagenten betrokken. Slechts zes agenten zijn uiteindelijk veroordeeld.

Volgens de Verenigde Naties is de politie in Rio de Janeiro en São Paulo tussen 2003 en 2009 betrokken geweest bij ten minste 11.000 zogenaamde 'weerstand moorden', waarbij de slachtoffers zouden zijn neergeschoten nadat zij op de politie schoten. Er is bewijs dat aantoont dat veel moorden onrechtmatig waren.

Lees verder in het Engelstalig persbericht: Brazil: Police ‘still have blood on their hands’ 20 years on from massacre

Lees ook

Meer nieuws