Leerstoel Amnesty International

Leerstoel Amnesty International

Adam bodnar, ombudsman en mensenrechtencommissaris in polen, kwam de voorbije jaren onverzettelijk op voor de mensenrechten in zijn land. de universiteit gent eert hem dit jaar met de amnesty-leerstoel.

De Universiteit Gent reikt jaarlijks de Leerstoel Amnesty International uit aan een persoon die een bijzondere bijdrage levert aan de mensenrechten. Die eer valt in 2021 te beurt aan Adam Bodnar. 

Adam Bodnar toonde zich de voorbije jaren als een onverzettelijke verdediger van de rechtsstaat en de mensenrechten in Polen, waar de rechterlijke macht, media en ngo’s aan de ketting worden gelegd door de huidige regering.

Herbekijk de inspirerende lezing van Adam bodnar

Op 28 april kreeg Adam Bodnar de Leerstoel in ontvangst. Tijdens de uitreiking gaf de laureaat een lezing getiteld 'Rule of law and democracy at stake in Poland'. Herbekijk de lezing hier, inclusief een panelgesprek met Prof. dr. Eva Brems, Pools-Belgische filosoof en schrijver Alicja Gescinska en directeur van Amnesty Vlaanderen Wies De Graeve. 


"De regering bestempelt me als het vleesgeworden kwaad. Dat ben je van zodra je lgbti- of vrouwenrechten verdedigt.” 
Adam Bodnar in een interview in Wordt vervolgd


 

 

Adam Bodnar werd in 2015 door het Poolse parlement verkozen tot ombudsman en commissaris voor de mensenrechten. Op 15 april 2021 besloot het grondwettelijk hof in Polen dat Adam Bodnar zijn werk als ombudsman niet meer mag voorzetten. Bodnar is doctor in de rechten, advocaat en hoogleraar. Zijn inzet voor de mensenrechten leverde hem al verschillende internationale prijzen op, waaronder de Tolerantieprijs van de Poolse LGBTI-organisaties in 2011, de Rafto Prize in 2018 en de Rule of Law Award in 2019.


 

 

 

Ugent Human Rights Research Network

De uitreiking van de Leerstoel Amnesty International wordt gecoördineerd door het Ugent Human Rights Research Network (HRRN). Het HRRN is stimuleert interdisciplinair onderzoek naar mensenrechten en verbreedt en versterkt het draagvlak voor mensenrechten in nauwe samenwerking met maatschappelijke organisaties. Klik hier voor meer informatie over het HRRN.

 "De huidige regering doet alles wat ze kan om van Polen een antiliberaal regime te maken."
Adam Bodnar in een interview in Amnesty in Actie
 Volgens Adam Bodnar staan de rechtsstaat en de democratie op het spel in Polen. Hij zegt dat zijn land historische tijden meemaakt. Blijft het land op het pad van de democratie, als loyaal lid van de EU, of gaat het in de richting van een niet-democratische staat, autoritaire staat?

Vorige jubilarissen van de leerstoel amnesty international

De voorbije jaren ging de Amnesty-Leerstoel onder meer naar kinderrechtenexpert Geert Cappelaere, schrijver Dave Eggers, zuster Jeanne Devos en anti-doodstrafadvocaat Clive Stafford Smith. Ook Dr. Thomas Hammarberg, Mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, Dr. Luis Moreno-Ocampo, hoofdaanklager bij het Internationaal Strafhof in Den Haag en Nawal El Saadawi, Egyptische vrouwenrechtenactiviste, ontvingen in het verleden de Leerstoel.

hier niet op duwen