Amnesty International Leerstoel

Amnesty International Leerstoel

DE UNIVERSITEIT GENT reikt elk jaar DE AMNESTY INTERNATIONAL LEERSTOEL UIT AAN EEN PERSOON DIE EEN BELANGRIJKE BIJDRAGE LEVERT AAN DE MENSENRECHTEN WERELDWIJD.  

Elizabeth Wathuti is laureaat van de Amnesty International Leerstoel in 2023. Ze wordt door de UGent gelauwerd voor haar vooraanstaande rol als milieu- en klimaatactivist. 

Tijdens de uitreiking op 21 maart gaf Elizabeth Wathuti een publiekslezing. Heb je de lezing gemist? Dan kan je ze bekijken via onderstaande video.

Wie is Elizabeth Wathuti? 

Elizabeth Wathuti

 


Elizabeth Wathuti is een gepassioneerde milieuactivist en jonge klimaatleider uit Kenia. Ze is de oprichter van baanbrekende jongereninitiatieven voor milieu en klimaat en is uitgegroeid tot een van de bekende gezichten van de huidige klimaatgeneratie. Met ‘We are action!’ als aanstekelijk credo is ze een veelgevraagd spreker tijdens internationale bijeenkomsten, waaronder de VN-klimaattop. Ze werd vorig jaar door TIME Magazine opgenomen in de lijst van 100 opkomende leiders die onze toekomst zullen vormgeven.

Lees de uitgebreide biografie

Elizabeth Wathuti is de oprichter van het Green Generation Initiative, dat jongeren bewustmaakt van het belang van de natuur voor mens en planeet. Een van de verwezenlijkingen van GGI is de aanplanting van meer dan 30.000 bomen in Kenia.  

Ze is ook de oprichter van de Wangari Maathai Foundations' Youth Hub, die de grootste delegatie jongeren uit heel Afrika ondersteunde om de VN-klimaattop bij te wonen eind 2022 (COP27). Ze is campagneleider en coördinator van de Daima Coalition for the Protection of Urban Green Spaces bij de Wangari Maathai Foundation. Daarnaast is ze lid van het Counties Advisory Committee (CAC) voor het Upper Tana Nairobi Water Fund en jeugdraadslid van International Reserve: The Youth Land Trust. 

Wathuti's activisme vertrekt vanuit een sterk bewustzijn dat de gezondheid van mens en milieu met elkaar verbonden zijn. Ze is ervan overtuigd dat onze zorg voor de aarde gelijkstaat aan de zorg voor onszelf, ons gezin en onze gemeenschap. 
 
Internationale erkenning 

Tijdens de VN-klimaatconferentie in Madrid in 2019 ontving Wathuti de Climate Youth Champion Award van het Klimaatfonds, een belangrijke internationale erkenning voor haar inspanningen om klimaatverandering onder de aandacht te brengen. Op de de VN-klimaattop in Glasgow (COP26) twee jaar later mocht ze tijdens de openingsceremonie de verzamelde wereldleiders toespreken. Haar speech beroerde harten over de hele wereld. 

Talrijke andere prijzen roemen haar leiderschap en persoonlijke inzet voor milieubehoud en maatschappelijke kwesties, waaronder de Wangari Maathai Scholarship Award, de Diana International Award en de Africa Green Person of the Year Award. Ze werd vorig jaar door TIME Magazine opgenomen in de TIME100 Next-lijst van opkomende leiders die onze toekomst zullen vormgeven. 

Wathuti heeft een bachelor in milieukunde en gemeenschapsontwikkeling van de Kenyatta Universiteit. 

DE TOESPRAAK DIE HARTEN BEROERDE 

Met deze krachtige woorden liet Elizabeth Wathuti zich opmerken bij de wereldleiders – onder meer Amerikaans president Joe Biden – tijdens de openingsceremonie van de klimaattop in Glasgow in november 2021: 

I don't hope - I love.” - Elizabeth Wathuti

Ugent Human Rights Research Network

De uitreiking van de Amnesty International Leerstoel wordt gecoördineerd door het Human Rights Research Network (HRRN) van de Universiteit Gent. Het HRRN is stimuleert interdisciplinair onderzoek naar mensenrechten en verbreedt en versterkt het draagvlak voor mensenrechten in nauwe samenwerking met maatschappelijke organisaties.