Amnesty International Leerstoel 2024 voor Joe Cannataci

Amnesty International Leerstoel 2024 voor Joe Cannataci

De Universiteit Gent reikt elk jaar de Amnesty International Leerstoel uit aan een persoon die een belangrijke bijdrage levert aan de mensenrechten wereldwijd. 

Professor Joe Cannataci is de laureaat van de Amnesty International Leerstoel in 2024. De UGent looft hem om zijn uitzonderlijke bijdrage aan de bescherming van het recht op privacy. Cannataci zal de Leerstoel ontvangen op dinsdag 26 maart 2024 in Gent.

In zijn lezing zal Cannataci enkele aspecten van het fundamentele recht op privacy verkennen. Daarin stelt hij onder meer deze vragen:

“Toen je besloot religieus, atheïstisch of agnostisch te zijn, heb je dan jouw ideeën besproken in privé of in het openbaar? Maak je jouw financiën bekend aan de wereld of houd je ze privé? En waarom lijken sommige van jouw buren zich geen zorgen te maken over het openbaar maken van zaken die jij privé zou houden?”

Tijdens zijn lezing zal Cannataci ook reflecteren over zijn ervaringen als de eerste Speciale Rapporteur ooit van de VN over het Recht op Privacy. Daarnaast deelt hij ook bevindingen over privacy uit veldwerk dat hij tot nu toe niet gepubliceerd heeft. Dit werk gaat over privacy beleefd wordt door de mensen in de jungles van het eiland Borneo, bij de oudste jager-verzamelaars in Kenia en de Aboriginal volkeren van Australië.

De toekenning van de Amnesty International Leerstoel aan Cannataci onderstreept het belang van zijn werk, van de verdediging van mensenrechten en van privacybescherming.

Je bent welkom bij de uitreiking op 26 maart 2024 in het kunstencentrum VIERNULVIER in Gent.


De deuren openen om 19.30 uur, de uitreiking start om 20.00 uur. Het event eindigt om 21.30 uur.

Wie is Joe Cannataci? 

Joe Cannataci met op de achtergrond het logo van de VN

 

Joe Cannataci is een toonaangevende autoriteit op het gebied van privacy en technologie. Hij is de eerste Speciale Rapporteur ooit van de VN over het Recht op Privacy.

Cannataci is ook het hoofd van de afdeling Informatiebeleid & Bestuur aan de Universiteit van Malta. Hij is ook medeoprichter en mededirecteur van STeP, de onderzoeksgroep voor Veiligheid, Technologie & e-Privacy aan de Universiteit van Groningen in Nederland, waar hij de leerstoel European Information Policy & Technology Law bekleedt.

Hij is een Senior Fellow en Associate Researcher bij het CNAM Security-Defense-Intelligence Department in Parijs, en draagt bij aan het Centre for Health, Law and Emerging Technologies aan de Universiteit van Oxford.
 

Lees meer over Joe Cannataci

Professor Cannataci is hoofd van de afdeling Informatiebeleid & Bestuur aan de Faculteit Media & Kenniswetenschappen van de Universiteit van Malta. Hij is ook medeoprichter en blijft deeltijds co-directeur van STeP, de onderzoeksgroep voor Veiligheid, Technologie & e-Privacy aan de Universiteit van Groningen in Nederland, waar hij tevens hoogleraar is en de leerstoel European Information Policy & Technology Law bekleedt.

Hij is een Fellow van het British Computer Society (FBCS) en UK Chartered Information Technology Professional (CITP). Cannataci combineert zijn juridische achtergrond met zijn technische kant als Senior Fellow en Associate Researcher bij het CNAM Security-Defense-Intelligence Department in Parijs, en bij het Centre for Health, Law and Emerging Technologies aan de Universiteit van Oxford.

In het begin van zijn carrière was hij onder meer voorzitter van de Raad van Europa's Commissie van Experts inzake Gegevensbescherming. Sinds 1986 heeft hij verschillende EU-gesteunde onderzoeksprojecten geleid en ontworpen, zowel als hoofdonderzoeker als algemeen wetenschappelijk coördinator.

Tussen april 2022 en juli 2023 werd Cannataci door de Raad van Europa aangesteld als leidende expert om het werk te begeleiden over de interpretatie van “Conventie 108+”, een cruciaal verdrag van de Raad van Europa over privacy en gegevensbescherming. Deze opdracht volgde op zijn benoeming als de eerste Speciale Rapporteur van de VN over het Recht op Privacy, waaruit hij zich terugtrok in augustus 2021 nadat hij het maximum diende van twee opeenvolgende driejarige termijnen.

Ugent Human Rights Research Network

De uitreiking van de Amnesty International Leerstoel wordt gecoördineerd door het Human Rights Research Network (HRRN) van de Universiteit Gent. Het HRRN is stimuleert interdisciplinair onderzoek naar mensenrechten en verbreedt en versterkt het draagvlak voor mensenrechten in nauwe samenwerking met maatschappelijke organisaties.

hier niet op duwen