Amnesty Leerstoel voor Clive Stafford Smith
De Universiteit Gent kent Clive Stafford Smith de Amnesty International Leerstoel 2014 toe.
De Britse advocaat Clive Stafford Smith heeft wijdt zijn leven aan het verdedigen van gevangenen op death row en wordt vandaag gezien als één van de meest bevlogen en compromisloze tegenstanders van de doodstraf.
Clive Stafford Smith kan terugkijken op een bewogen parcours van bijna 30 jaar als mensenrechtenadvocaat, maar hij heeft niets aan verontwaardiging en strijdvaardigheid ingeboet. In juli vorig jaar ging hij nog over tot een persoonlijke hongerstaking uit solidariteit met zijn cliënten uit de gevangenis op Guantánamo Bay, die vreedzaam wilden protesteren tegen de omstandigheden waarin ze al jarenlang worden vastgehouden zonder duidelijke aanklacht of proces.
Doodstrafveteraan
Stafford Smith zat op de middelbare school toen hij voor het eerst met de doodstrafproblematiek in aanraking kwam. Het zou zijn verdere leven bepalen. Nadat hij rechten had gestudeerd aan de Columbia-universiteit in New York, verhuisde hij naar het zuiden van de VS om er als advocaat aan de slag te gaan. Hij legde zich vooral toe op de verdediging van arme mensen die zich geen advocaat konden veroorloven.
Al snel groeide hij uit tot een veelbesproken “doodstrafveteraan” die naam en faam maakte als expert in doodstrafzaken en vurige pleiter voor het afschaffen van executies. Zijn palmares is dan ook indrukwekkend: van de ruim 300 ter dood veroordeelden die hij verdedigde, werden er slechts 6 geëxecuteerd. Stafford Smith stond erop alle executies bij te wonen en aarzelde niet om de wreedheid van wat hij had aanschouwd openlijk te beschrijven en aan te klagen.
Guantánamo
In 1999 richtte Stafford Smith de organisatie Reprieve (www.reprieve.org.uk) op die rechtelijke bijstand en humanitaire hulp verleent aan ter dood veroordeelden die niet over de middelen beschikken om een advocaat onder de arm te nemen. Voor Stafford Smith betekende het een nieuw hoofdstuk in zijn carrière toen hij zich via de organisatie toelegde op de situatie van Guantánamo-gevangenen. Vijfenzestig onder hen zijn intussen vrijgekomen dankzij zijn inspanningen.
Stafford Smith staat te boek als een gedreven en geëngageerd mensenrechtenactivist, die vaak een hechte band heeft met zijn cliënten op death row. In zijn recente boek “Onrecht: leven en dood in de Amerikaanse rechtszaal” legt hij onomwonden de ene na de andere wantoestand in het Amerikaanse rechtssysteem bloot, van volkomen geïmproviseerde bewijslasten tot sterk bevooroordeelde jury’s. Hij bracht onlangs ook de pijnlijke missers van de oorlog met drones onder de aandacht.
Uitreiking Amnesty Leerstoel
Met de toekenning van de Amnesty International Leerstoel wil de Universiteit Gent eer betuigen aan het jarenlange engagement van Clifford Smith. De voorbije jaren ging de Leerstoel onder meer naar Thomas Hammarberg, toenmalig Mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, en Zuster Jeanne Devos. Het jaarlijkse initiatief is bedoeld om bijzondere activisten te eren voor hun bijdrage aan het wereldwijde respecteren van de mensenrechten.
De officiële uitreiking en de publiekslezing "The Death Knell for the Death Penalty" vindt plaats op 1 april om 20.00u in de Theaterzaal van het Kunstencentrum Vooruit in Gent. Na de lezing volgt een vraag- en antwoordsessie met het publiek, gemodereerd door prof. Yves Haeck. Gastvrouw van dienst is professor Eva Brems. Voertaal van de avond is Engels.
Meer informatie
Lees het blogbericht "Ik wil oog hebben voor wie door iedereen gehaat wordt"
Lees meer over het boek "Onrecht" van Clive Stafford Smith en andere boeken over de doodstraf.