Afbeelding
Amnesty International Leerstoel 2022 gaat naar Gloria Wekker
Persbericht

Amnesty International Leerstoel 2022 gaat naar Gloria Wekker

16 maart 2022

De Universiteit Gent kent dit jaar de Amnesty International Leerstoel toe aan Gloria Wekker voor haar baanbrekend werk op het gebied van gender, seksualiteit, racisme, feminisme en intersectionaliteit.

Gloria Wekker is al langer een gevestigde naam in de academische wereld. Haar stem is onmisbaar bij publieke debatten over antiracisme, postkolonialisme en intersectionaliteit. Met de publicatie van haar boek ‘Witte onschuld: paradoxen van kolonialisme en ras’ brak ze in 2016 ook door bij het brede publiek. De Universiteit Gent eert nu haar werk en inzichten met de Amnesty International Leerstoel.

“Ik ben vereerd dat Amnesty International Vlaanderen, dat zich al decennia inzet voor onderzoek en actie voor het realiseren van ieders mensenrechten, wereldwijd, instrumenteel is in het toekennen van deze leerstoel. Ik heb de aanwezigheid van Amnesty als een natuurlijke bondgenoot altijd gevoeld en ben onder de indruk van de rapporten die de instelling uitbrengt”, zegt Gloria Wekker in een reactie.

Lezing

De officiële uitreiking van de Amnesty International Leerstoel zal op woensdag 23 maart om 20u00 plaatsvinden in kunstencentrum Voo?uit in Gent. Tijdens de uitreiking zal Gloria Wekker een lezing geven, die het publiek zal introduceren tot het begrip ‘cultureel archief’ (Edward Said, 1993).

“Maar niets kan veranderd worden, tot we het onder ogen zien” (James Baldwin); Over het culturele archief in de lage landen.

Lezing Gloria Wekker

“In het kort gaat het om de geschreven en ongeschreven manieren waarop leden van de dominante witte groep omgaan met mensen met een andere huidskleur. Via voorbeelden uit verschillende maatschappelijke terreinen, zoals educatie, gezondheid en de vaak ondoordachte manieren waarop we bepaalde domeinen organiseren, bv. in de wetenschap of in de media, laat ik de werking van het culturele archief zien”, verklaart Wekker. Op die manier zal de lezing inzicht bieden in de ongelijke aanspraak die verschillende groepen in onze samenlevingen maken op mensenrechten.

Herbekijk de officiële uitreiking van de Amnesty International Leerstoel die plaatsvond op woensdag 23 maart in Kunstencentrum Voo?uit in Gent.


Wie is Gloria Wekker?

Gloria Wekker is sociaal en cultureel antropoloog en focust in haar werk op het kruispunt van gender, seksualiteit, Afro-Caribische diaspora en postkolonialisme. Ze is Emeritus Hoogleraar Gender Studies aan de Faculteit Geesteswetenschappen, Universiteit Utrecht.

De Surinaams-Nederlandse wetenschapper schreef tal van academische artikelen en boeken, o.a. vertaald in het Spaans, Bulgaars en Mandarijn. Haar boek ‘Witte onschuld: paradoxen van kolonialisme en ras’ deed veel stof opwaaien in binnen- en buitenland.

In 2017 werd Wekker door Science Guide gekozen tot een van de tien meest invloedrijke Nederlandse wetenschappers, kreeg zij de prestigieuze Joke Smit Prijs en mocht ze ook een Black Achievement Award op het terrein van Wetenschap in ontvangst nemen. Tussen 2019- 2021 was zij geaffilieerd met de Koning Willem - Alexander Leerstoel voor Lage Landen Studies aan de Universiteit van Luik in België.

Amnesty International Leerstoel

De Amnesty International Leerstoel wordt elk jaar toegekend aan een persoon die een bijzondere bijdrage levert aan de mensenrechten wereldwijd. Vorig jaar mocht Adam Bodnar, de toenmalig ombudsman en mensenrechtencommissaris in Polen, de Leerstoel in ontvangst nemen.

Eerder viel die eer te beurt aan kinderrechtenexpert Geert Cappelaere, schrijver Dave Eggers, zuster Jeanne Devos en anti-doodstrafadvocaat Clive Stafford Smith. Ook Dr. Thomas Hammarberg, Mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, Dr. Luis Moreno-Ocampo, hoofdaanklager bij het Internationaal Strafhof in Den Haag en de Egyptische vrouwenrechtenactiviste Nawal El Saadawi ontvingen in het verleden de Leerstoel.

Lees ook

Meer nieuws