Afbeelding
Amnesty Leerstoel 2011-2012 voor Thomas Hammarberg
Persbericht

Amnesty Leerstoel 2011-2012 voor Thomas Hammarberg

01 maart 2012

Dit jaar wordt de Amnesty International Leerstoel uitgereikt aan Thomas Hammarberg, Mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa.

De Amnesty Leerstoel wordt jaarlijks door de Universiteit Gent toegekend aan een persoon die een opmerkelijke bijdrage levert op vlak van mensenrechten. De officiële toewijzing van de Amnesty International Leerstoel 2011-2012 aan Thomas Hammarberg vindt plaats op vrijdag 9 maart in de Aula van de Universiteit Gent.

De Zweed Thomas Hammarberg is een doorwinterde mensenrechtenactivist, een bedreven diplomaat en een vooraanstaand inhoudelijke expert. Hij startte zijn loopbaan als journalist en werd nadien secretaris-generaal van Amnesty International. Vervolgens werkte hij als mensenrechtenspecialist voor de Zweedse overheid en verschillende internationale organisaties. Sinds 2006 is Thomas Hammarberg Mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa.

In zijn huidige functie volgt Thomas Hammarberg kritisch en nauwgezet het mensenrechtenbeleid van de lidstaten van de Raad van Europa op. Hij stimuleert hen om mensenrechten te respecteren en te promoten. Hammarberg hekelt mensenrechtenschendingen zonder een blad voor de mond te nemen. Dit is broodnodig want volgens de Mensenrechtencommissaris is de situatie in Europa erbarmelijk: "If one is forced to summarise, the trend probably is going down rather than up with respect to human rights.”

Thomas Hammarberg is een voorbeeld voor iedereen die actief is in de strijd voor mensenrechten. Hij streeft er steeds naar de kloof te dichten tussen politieke retoriek over mensenrechten en de effectieve uitvoering ervan. Voor hem zijn mensenrechten idealen die effectief gerealiseerd kunnen worden.

Met de toekenning van de Amnesty Leerstoel aan Thomas Hammarberg wil de Universiteit Gent een hommage brengen aan zijn uitzonderlijke realisaties op vlak van mensenrechten. Vorig jaar ging de Leerstoel naar Zuster Jeanne Devos voor haar unieke inzet in de strijd tegen armoede en uitbuiting in India. Ook Dr. Luis Moreno-Ocampo, hoofdaanklager bij het Internationaal Strafhof in Den Haag en Nawal El Saadawi, Egyptische vrouwenrechtenactiviste, kregen in het verleden de Leerstoel toegewezen.

Publiekslezing

Op vrijdag 9 maart geeft Thomas Hammarberg een publiekslezing over mensenrechten in Europa. De lezing ‘The challenges for Human Rights in Europe today’ vindt plaats in de Aula van de Universiteit Gent, Voldersstraat 9, 9000 Gent. Aansluitend is er een vraag- en antwoordsessie en een receptie. Iedereen is van harte welkom. Inschrijven via [email protected].

Meer informatie

http://www.coe.int/t/commissioner/Default_en.asp

Lees ook

Meer nieuws