Leerstoel Amnesty International voor Shirin Ebadi

Leerstoel Amnesty International voor Shirin Ebadi

Actueel

VOOR DE TIENDE KEER REIKT DE UNIVERSITEIT GENT DE ‘AMNESTY INTERNATIONAL LEERSTOEL’ UIT AAN EEN PERSOON DIE EEN BIJZONDERE BIJDRAGE LEVERT AAN DE MENSENRECHTEN WERELDWIJD.

Dr. Ebadi, die zichzelf islamitisch feministe noemt, was rechter in Iran tot de islamitische revolutie van 1979. Toen vonden de nieuwe machthebbers dat vrouwen te emotioneel waren om als rechter te kunnen optreden. Shirin Ebadi keerde terug naar de universiteit en wierp er zich op als verdedigster van de mensenrechten.

Ze belandde een paar keer in de gevangenis, maar dat weerhield er haar niet van om op te komen voor de rechten van vrouwen en minderheden. Zo uitte ze scherpe kritiek op de executie van twee minderjarige homoseksuelen die wereldwijd grote verontwaardiging veroorzaakte. Shirin Ebadi wierp zich ook op als verdedigster van baha'i, een religieuze minderheidsgroep die zijn oorsprong kent in Iran en zich van daaruit over de rest van de wereld verspreid heeft.

Het aantal onderscheidingen dat Shirin Ebadi in de loop der jaren mocht ontvangen, is indrukwekkend. In 2003 werd haar de Nobelprijs voor de Vrede toegekend voor haar strijd voor de rechten van vrouwen en kinderen in Iran, tot groot ongenoegen van het Iraanse fundamentalistische regime. Ze was de eerste moslimvrouw die deze prijs mocht ontvangen. Bij haar aanvaarding, op 10 december 2003, oefende ze felle kritiek uit op "staten die sinds 11 september onder het mom van een strijd tegen het internationale terrorisme de universele mensenrechten schenden".

UITREIKING IN DE VOORUIT

Bij deze jubileumeditie, die wordt gevierd in de Vooruit, gaat de leerstoel naar de internationaal bekroonde juriste en mensenrechtenactiviste dr. Shirin Ebadi.

Op donderdag 8 maart om 20u zal dr. Shirin Ebadi ter ere van de uitreiking de lezing “Women's struggle for equality, human rights and democracy” geven in de Gentse Vooruit. 

Tickets voor de lezing zijn niet meer beschikbaar.

VOLG DE LEZING VAN DR. EBADI LIVE VIA DE YOUTUBE LIVESTREAM OP WWW.YOUTUBE.COM/USER/VOORUITGENT

Auteur: