Afbeelding
WK 2022: Amnesty International praat met Rode Duivels over mensenrechten in Qatar
Persbericht

WK 2022: Amnesty International praat met Rode Duivels over mensenrechten in Qatar

06 juni 2022

Maandagavond gaf Amnesty International een informatiesessie aan de Rode Duivels over arbeids- en mensenrechten in Qatar. De mensenrechtenorganisatie informeerde de spelers en staf van het nationale elftal over de situatie van de arbeidsmigranten die het wereldkampioenschap voetbal 2022 mogelijk maken.

Tijdens een sessie getiteld ‘5 Vragen over Qatar’ werden de Rode Duivels geïnformeerd over de mensenrechtenkwesties die gekoppeld zijn aan het WK 2022. Naast de ernstige mensenrechtenschendingen en misbruiken die Amnesty International heeft vastgesteld, werden ook de hervormingen toegelicht die in de afgelopen jaren zijn doorgevoerd. Tenslotte werd ook stilgestaan bij de rol van voetbal en de mogelijkheden die de wereldwijde aandacht door het WK bieden om positieve verandering teweeg te brengen voor mensenrechten in de regio.

“Ik denk dat het goed is om erover te praten, dit zijn dingen die besproken moeten worden. We moeten niet bang zijn om ons over zaken uit te spreken, ook al zijn we daar in de eerste plaats om te voetballen”, klinkt het bij Eden Hazard.

Naast Eden en Thorgan Hazard, waren onder de aanwezigen onder meer Dries Mertens, Axel Witsel, Hans Vanaken, Simon Mignolet, Jan Vertonghen, Youri Tielemans, Yannick Carrasco, Thomas Meunier, Roberto Martínez, Thierry Henry en Thomas Vermaelen.

“We zijn de KBVB dankbaar voor dit initiatief. De spelers en staf leken oprechte interesse te tonen in de mensenrechtensituatie en de situatie van gastarbeiders in Qatar. Het is dankzij dit oprecht soort engagement dat verandering mogelijk wordt in het land”, aldus Trui Van Ackere van Amnesty International die de informatiesessie gaf.

Achtergrond

Sinds 2010 hebben honderdduizenden arbeidsmigranten te maken gehad met mensenrechtenschendingen toen ze werkten aan de bouw van de stadions, hotels, transport- en andere infrastructuur die nodig zijn om het WK 2022 te organiseren. De overgrote meerderheid van de arbeidsmigranten in Qatar moest bijvoorbeeld zeer hoge, illegale wervingskosten van meer dan 1.300 dollar betalen om in Qatar te mogen werken. Voor 2020 werden de arbeiders ook beperkt in hun mogelijkheden om van baan te veranderen of het land te verlaten.

Sinds 2017 heeft Qatar een reeks belangrijke arbeidshervormingen ingevoerd die de rechten van werknemers moeten verbeteren, maar door een gebrekkige handhaving duurde de uitbuiting voort. Verbeteringen voor arbeiders op officiële FIFA-locaties, zoals stadions, werden in 2014 ook ingevoerd via de Worker Welfare Standards van het Supreme Committee, maar deze normen worden niet universeel nageleefd en hebben slechts betrekking op een minderheid van de honderdduizenden arbeiders op WK-gerelateerde projecten.

Op 7 april 2022 bracht Amnesty International een rapport uit waaruit blijkt dat bewakingsagenten in Qatar werken onder omstandigheden die gelijkstaan aan dwangarbeid. Dat komt ook voor bij projecten die te maken hebben met het WK dat er dit jaar plaatsvindt.

Amnesty International heeft op 19 mei 2022 een rapport van 62 bladzijden uitgebracht waarin in detail wordt uiteengezet waarom de FIFA en Qatar genoegdoening moeten bieden voor de misbruiken en schendingen die sinds 2010 zijn begaan in de aanloop naar het WK 2022. Het rapport ging vergezeld van een open brief aan FIFA-voorzitter Gianni Infantino, ondertekend door tien internationale maatschappelijke organisaties die actief zijn op het gebied van mensenrechten, werknemersrechten en migrantenrechten, en door organisaties van voetbalsupporters zoals Football Supporters Europe en de Independent Supporters Council.

Voor meer informatie over de mensenrechtenschendingen waarmee arbeidsmigranten in Qatar te maken krijgen, zie hier.

Lees ook

Meer nieuws