Vreedzaam demonstreren is een mensenrecht
Naar aanleiding van de dood van George Floyd in de Verenigde Staten vinden er wereldwijd demonstraties plaats tegen politiegeweld en racisme. De coronamaatregelen maken het er niet makkelijker op, maar mensen moeten op vreedzame wijze kunnen demonstreren. Dat is een mensenrecht.
Spanningen kunnen hoog oplopen bij demonstraties. Wat mag de politie wel en wat niet?
Amnesty formuleerde zes basisregels waar de politie zich bij demonstraties aan moet houden. De regels zijn gebaseerd op twee richtlijnen van de Verenigde Naties: de Code of Conduct for Law Enforcement Officials en de Basic Principles on the Use of Force and Firearms by Law Enforcement Officials.
1. De politie moet vreedzame demonstraties faciliteren
Mensen hebben het recht om in het openbaar voor hun mening uit te komen. Politieagenten moeten de duidelijke instructie krijgen dat ze demonstraties moeten faciliteren.
Ook als een demonstratie om legitieme redenen verboden is, maar vreedzaam verloopt, moet de politie het gebruik van geweld vermijden en mogen de ordediensten niet zomaar overgaan tot uiteendrijven van het protest.
Als de inzet van geweld wel nodig is, bijvoorbeeld om zichzelf en anderen te beschermen, dan moet dat minimaal zijn en voldoen aan de Basic Principles van de VN.
2. De politie moet vreedzame demonstraties beschermen
Kleine overtredingen van demonstranten, bijvoorbeeld vanwege schade die ze veroorzaken, mogen niet leiden tot het uiteendrijven van de demonstratie. Mensen die zich schuldig maken aan overtredingen kunnen uiteraard vervolgd worden.
De politie mag een demonstratie alleen uiteendrijven als er geen andere manier meer is om de openbare orde te handhaven, of om geweld te voorkomen. Als een kleine groep een vreedzame demonstratie gewelddadig probeert te maken, moet de politie de vreedzame betogers beschermen en het geweld van sommigen niet gebruiken als reden om het recht om te demonstreren van de grote groep te schenden.
3. De politie moet de-escalerend optreden
Goed overleg tussen de politie en de organisatoren en demonstranten, zowel voor als tijdens de demonstratie, is een goed middel om geweld te voorkomen. Als de politie (gerechtvaardigd) besluit om de demonstratie uiteen te drijven, moet ze die beslissing goed communiceren en uitleggen. Demonstranten moeten voldoende tijd krijgen om uiteen te gaan.
4. De politie mag alleen worden ingezet voor wettige doeleinden
De politie mag geen geweld gebruiken omdat een demonstrant een bevel niet opvolgt of alleen omdat hij aan demonstratie deelneemt. Aanhouding en detentie mag alleen plaatsvinden op basis van wettelijke procedures. De politie mag mensen niet arresteren om de deelname aan een vreedzame demonstratie te voorkomen of om mensen te straffen voor hun deelname aan een protest.
5. De politie moet de gezondheid van demonstranten beschermen
De politie mag nooit vuurwapens inzetten om een demonstratie uiteen te drijven. Ze mag ook geen wapenstokken en dergelijke inzetten tegen vreedzame demonstranten. Als er geen andere mogelijkheid is dan het gebruik van de wapenstok, moet de politie er alles aan doen om ernstige verwondingen te voorkomen. De politie moet zeer terughoudend zijn met de inzet van geweldsmiddelen als rubberkogels en traangas. Traangas mag bijvoorbeeld niet worden gebruikt in een afgesloten ruimte en rubberkogels mogen niet op het hoofd worden afgevuurd. De politie moet zonder vertraging medische hulp verlenen aan gewonde mensen, of dat toestaan.
6. De politie moet verantwoording afleggen over haar optreden
Als de politie geweld heeft gebruikt tijdens een demonstratie, moet dat onderzocht worden. Klachten over het politieoptreden moeten op de juiste manier in behandeling worden genomen. Politieagenten moeten tijdens de inzet bij een demonstratie individueel identificeerbaar zijn. Beschermende kleding zoals helmen mag niet worden gebruikt om de identiteit van politieagenten te verhullen.
Meer informatie:
Foto copyright © Yassine Atari
Iedereen heeft het recht om te protesteren. Het is een onmisbaar middel in de strijd tegen onrecht en wereldwijd zijn protesten de drijvende kracht achter verandering. Protesten inspireren en doen dromen van een betere toekomst. Maar het recht op protest ligt onder vuur.