Do’s en don’ts voor de vreedzame betogers

Do’s en don’ts voor de vreedzame betogers

Actueel

Naar aanleiding van de dood van George Floyd in de Verenigde Staten vinden er wereldwijd demonstraties plaats tegen politiegeweld en racisme. De coronamaatregelen maken het er niet makkelijker op, maar mensen moeten op vreedzame wijze kunnen demonstreren. Dat is een mensenrecht.

Spanningen kunnen hoog oplopen bij demonstraties. Wat moet je zelf weten als je naar een betoging gaat?

1. Bereid je goed voor

 • Plan vooraf: zorg dat je weet wat je kan verwachten, waar je hulp kan krijgen. Spreek af met de mensen met wie je naar de betoging gaat, hoe je elkaar terugvindt.

 

 • Neem essentiële zaken mee: flesje water, snack, EHBO.

 

 • TIJDENS CORONA: Je kan levens redden door een mondmasker te dragen tijdens demonstraties, zo goed mogelijk social distancing toe te passen en regelmatig je handen te ontsmetten. Maak liever lawaai met een trom of andere lawaaimakers dan door te roepen. Zorg dat je de richtlijnen rond Corona dus goed kent en toepast. Als je symptomen vertoont of in contact bent geweest met iemand die het virus opliep, blijf dan thuis.

 

 • Als je vermoedt dat de politie traangas zal gebruiken of zal overgaan tot arrestaties, neem dan ook de volgende zaken mee:

o Water om traangas/pepperspray uit je ogen en van je huid te spoelen

o Contactgegevens van de persoon die gecontacteerd moet worden als je wordt opgepakt;

o Genoeg geld voor openbaar vervoer, telefoontje, eten

o Horloge, papier, pen voor accurate documentatie van gebeurtenissen, politiegeweld, verwondingen

o Water-gebaseerde zonnecrème

o Als je medicatie nodig hebt, neem die dan mee, ook eventueel voor de volgende dag (denk ook aan puffer, epipen en insuline). Een doktersvoorschrift hiervoor kan ook handig zijn.

o Maandverband. Vermijd tampons, als je bij arrestatie geen kans krijgt om hem te vervangen, verhoogt dat het risico op toxic shock syndrome

o Vochtige doekjes

o Basis EHBO

o Wat doe je beter niet:

 o Vaseline en oliën (ook in zonnecrème) smeren, ze vangen namelijk chemicaliën op.

 o Draag geen lenzen, irriterende chemicaliën kunnen eronder blijven zitten.

o Draag geen dingen die gemakkelijk kunnen gegrepen worden (vb. grote oorringen of andere juwelen, losse haren, das).

o Ga niet alleen naar een betoging, als dat lukt. Ga met mensen die je kent of goede vrienden.

o Vergeet niet te eten en voldoende water te drinken.

2. Tijdens de betoging

 • Attitude: Jij hebt macht als betoger. Jij vecht voor rechtvaardigheid, samen zijn we sterk.

 

 • Gebruik je verstand: hou je hoofd erbij en beoordeel wat er gebeurt en wat er moet gebeuren.

 

 • Wees kalm en gefocust: als het intens wordt, reageer op gevaar of waarschuwingen, beter te vroeg dan te laat. Wees alert voor tekenen van fysieke of mentale problemen bij jezelf en anderen. Kalmeer anderen die paniekgedrag vertonen.

 

 • Pas op met geruchten: meestal zijn ze niet correct en bevorderen ze angst. Focus op wat je zeker weet.

 

 • Documenteer: film of noteer politieacties, geweld en verwondingen. Volgens het internationaal recht mag je een politieactie filmen. Een filmpje kan bewijzen hoe de politie zich gedroeg en wat jij zei of deed. Maar in België kan je er toch problemen mee krijgen, omdat de wet onduidelijk is. Tot de wet verbetert, ben je best voorzichtig. Enkele tips: probeer duidelijk te maken dat je filmt en hinder de agenten niet. Deel de beelden niet op sociale media, behalve als je toestemming hebt van de agenten of iedereen volledig onherkenbaar maakt (privacy). De politie mag je beelden niet wissen, maar kan wel je telefoon in beslag nemen als hij gelinkt wordt aan een misdrijf. 

 

 • TIJDENS CORONA: bewaar voldoende afstand en zorg dat je de afspraken met de organisatie hierover goed kent en volgt.

3. Na de betoging

 • Ben je verwond, laat dat dan vaststellen door een dokter. Als je later klacht wil indienen, is dit doktersverslag een belangrijk verslag.

 

 • Als je beelden wil verspreiden, zorg dan dat mensen niet herkenbaar in beeld komen.

 

 • Klacht indienen?

o Als je klacht wil indienen over optreden van de politie, kan dit bij de politiezone zelf (dienst intern toezicht) of bij de burgemeester. Je kan ook terecht bij Comité P. Je kan overwegen om een advocaat onder de arm te nemen. Voor een eerste gratis advies kan je terecht bij het Bureau Juridische Bijstand in jouw provincie.