Afbeelding
Do’s en don’ts voor de vreedzame betogers
Actueel

Do’s en don’ts voor de vreedzame betogers

05 juni 2020

Naar aanleiding van de dood van George Floyd in de Verenigde Staten vinden er wereldwijd demonstraties plaats tegen politiegeweld en racisme. De coronamaatregelen maken het er niet makkelijker op, maar mensen moeten op vreedzame wijze kunnen demonstreren. Dat is een mensenrecht.

Spanningen kunnen hoog oplopen bij demonstraties. Wat moet je zelf weten als je naar een betoging gaat?



1. Bereid je goed voor

  • Plan vooraf: zorg dat je weet wat je kan verwachten, waar je hulp kan krijgen. Spreek af met de mensen met wie je naar de betoging gaat, hoe je elkaar terugvindt.

  • Neem essentiële zaken mee: flesje water, snack, EHBO.

  • TIJDENS CORONA: Zorg dat je de richtlijnen rond corona goed kent en toepast. Neem een mondmasker mee en ontsmettende handgel. Doe een trom mee of iets anders om lawaai mee te maken, zodat je niet hoeft te roepen. Als je symptomen vertoont of in contact bent geweest met iemand die het virus opliep, blijf dan thuis.

  • Als je vermoedt dat de politie traangas zal gebruiken of zal overgaan tot arrestaties, neem dan ook de volgende zaken mee:

- Water om traangas/pepperspray uit je ogen en van je huid te spoelen

- Contactgegevens van de persoon die gecontacteerd moet worden als je wordt opgepakt

- Genoeg geld voor openbaar vervoer, telefoontje, eten;

- Horloge, papier, pen voor accurate documentatie van gebeurtenissen, politiegeweld, verwondingen

- Zonnecrème op waterbasis

- Als je medicatie nodig hebt, neem die dan mee, ook eventueel voor de volgende dag (denk ook aan puffer, epipen en insuline). Een doktersvoorschrift hiervoor kan ook handig zijn.

- Maandverband. Vermijd tampons, als je bij arrestatie geen kans krijgt om hem te vervangen, verhoogt dat het risico op toxic shock syndrome

- Vochtige doekjes

  • Dit doe je beter niet:

- Vaseline en oliën (ook in zonnecrème) smeren, ze vangen namelijk chemicaliën op.

- Draag geen lenzen, irriterende chemicaliën kunnen eronder blijven zitten.

- Draag geen dingen die gemakkelijk kunnen gegrepen worden (bv. grote oorringen of andere juwelen, losse haren, das).

- Ga niet alleen naar een betoging, als dat lukt. Ga liever met mensen die je kent.



2. Tijdens de betoging

  • Attitude: Jij hebt macht als betoger. Jij vecht voor rechtvaardigheid, samen zijn we sterk.

  • Gebruik je verstand: hou je hoofd erbij en beoordeel wat er gebeurt en wat er moet gebeuren.

  • Wees kalm en gefocust: als het intens wordt, reageer op gevaar of waarschuwingen, beter te vroeg dan te laat. Wees alert voor tekenen van fysieke of mentale problemen bij jezelf en anderen. Kalmeer anderen die paniekgedrag vertonen.

  • Pas op met geruchten: meestal zijn ze niet correct en bevorderen ze angst. Focus op wat je zeker weet.

  • Documenteer: film of noteer politieacties, geweld en verwondingen. Een filmpje kan immers bewijzen hoe de politie zich gedroeg en wat jij zei of deed. Hoewel je volgens het internationaal recht een politieactie mag filmen, kan je er in België problemen door krijgen, omdat de wet onduidelijk is. Daarom ben je best voorzichtig en volg je deze tips: probeer duidelijk te maken dat je filmt en hinder de agenten niet. Deel de beelden niet op sociale media, behalve als je toestemming hebt van de agenten of iedereen volledig onherkenbaar maakt (privacy). De politie mag je beelden niet wissen, maar kan wel je telefoon in beslag nemen als hij gelinkt wordt aan een misdrijf.

  • TIJDENS CORONA: Je kan levens redden door een mondmasker te dragen, zo goed mogelijk social distancing toe te passen en regelmatig je handen te ontsmetten. Maak liever lawaai met een trom of andere lawaaimakers dan door te roepen. Zorg dat je de coronamaatregelen en de afspraken met de organisatie hierover goed kent en opvolgt.

3. Na de betoging

  • Ben je gewond geraakt, laat dat dan vaststellen door een dokter. Als je later klacht wil indienen, is dit doktersverslag een belangrijk verslag.

  • Als je beelden wil verspreiden, zorg dan dat mensen niet herkenbaar in beeld komen.

  • Wil je klacht indienen over het optreden van de politie? Dat kan bij de politiezone zelf (dienst intern toezicht), bij de burgemeester, of via de Algemene Inspectie van de Federale Politie en van de Lokale Politie. Je kan ook terecht bij Comité P. Je kan overwegen om een advocaat onder de arm te nemen. Voor een eerste gratis advies kan je terecht bij het Bureau Juridische Bijstand in jouw provincie.

Meer details kan je vinden in dit Engelstalig document

Bestel gratis de brochure jij & politie. Ken je rechten en plichten

Lees ook

Meer nieuws