Verenigde Staten: Clinton Young op borgtocht vrijgelaten

Verenigde Staten: Clinton Young op borgtocht vrijgelaten

Goed nieuws

In de Verenigde Staten is Clinton Young op borgtocht vrijgelaten. Hij werd in 2001 ter dood veroordeeld vanwege twee moorden die in 2001 in Texas werden gepleegd. In september 2021 mocht hij al de dodencel verlaten in afwachting van een nieuw proces.

Hoewel Young, toen 18 jaar oud, bij beide incidenten aanwezig was, is het onduidelijk of hij de moorden pleegde. Zijn veroordeling is alleen gebaseerd op een verklaring van medeverdachte David Page, terwijl het forensisch bewijs die verklaring niet ondersteunt. Page zei later dat hij er alles aan had gedaan om Young zo verdacht mogelijk te maken om zelf strafvermindering te krijgen.

Achtergrond

Verzachtende omstandigheden omtrent Youngs gewelddadige jeugd en mentale gezondheid werden in de rechtszaak terzijde geschoven. Clinton Young zegt onschuldig te zijn.

De executie van Clinton Young zou op 26 oktober 2017 in de staat Texas plaatsvinden. Maar nadat wereldwijd actie voor Clinton werd gevoerd, werd de executiedatum ingetrokken.

De Nederlandse filmmaker Jessica Villerius maakte een documentaire over zijn zaak en legde zelf een getuigenis af over dubieuze verklaringen die verdachten voor haar camera deden.

Amnesty voerde, evenals de Clinton Young Foundation en Save An Innocent Life, actie voor een eerlijke berechting van Clinton Young.

STEUN ONS WERK MET EEN GIFT

10
15
25
hier niet op duwen