Afbeelding
Tsjechië verbindt zich aan internationaal recht
Goed nieuws

Tsjechië verbindt zich aan internationaal recht

25 juli 2009

Op dinsdag bekrachtigde Tsjechië het Statuut van Rome, het oprichtingsverdrag van het Internationaal Strafhof. Deze bekrachtiging komt er na meer dan 10 jaar campagne voeren door Amnesty International en andere mensenrechtengroeperingen.

"Amnesty International is blij met deze belangrijke stap die Tsjechië bindt aan het internationale recht en een einde moet maken aan de straffeloosheid van personen die zich schuldig hebben gemaakt aan genociden, misdaden tegen de menselijkheid en andere oorlogsmisdaden", aldus Christopher Keith Hall, juridisch adviseur van Amnesty International.

Tsjechië wordt zo de 110e staat die toetreedt tot het Statuut van Rome. De bekrachtiging van Tsjechië betekent eveneens dat alle 27 landen van de Europese Unie nu officieel zijn toegetreden. Hiermee sluit Europa zich aan bij de Zuid-Amerikaanse staten die eveneens hun steun aan het Internationale Strafhof hebben uitgesproken nadat Chili op 29 juni 2009 het oprichtingsverdrag ratificeerde. "Stap voor stap en land voor land wordt vooruitgang geboekt en gaat straffeloosheid tegen deze verschrikkelijke misdaden tot het verleden behoren", zegt Christopher Keith Hall.

Toch is Amnesty International bezorgd over het aantal landen dat is toegetreden tot het Statuut van Rome maar niet voldoet aan de noodzakelijke verplichtingen ten aanzien van het Internationale Strafhof. Vele landen hebben het verdrag geratificeerd, maar moeten het Statuut van Rome nog incorporeren in hun nationale wetgeving, of bijkomende afspraken maken met het Internationale Strafhof inzake privileges en vrijstellingen, herlocatie van slachtoffers en bekrachtiging van vonnissen.

"Bekrachtiging is de belangrijkste stap, maar enkel een eerste stap", zegt Christopher Hall. "De hervorming van de nationale wetgeving in Tsjechië is nu van vitaal belang om er voor te zorgen dat het land ten volle kan samenwerken met het Internationale Strafhof en dat de nationale rechtbanken hun verplichtingen nakomen om genociden, oorlogsmisdaden en andere misdaden tegen de menselijkheid te vervolgen."

Lees ook

Meer nieuws