Afbeelding
Saudische blogger Raif Badawi vrij, maar door reisverbod nog steeds gescheiden van zijn gezin
Persbericht

Saudische blogger Raif Badawi vrij, maar door reisverbod nog steeds gescheiden van zijn gezin

14 maart 2022

De Saudische blogger en activist Raif Badawi is op vrijdag 11 maart vrijgelaten, nadat hij zijn gevangenisstraf had uitgezeten. Dat hij eindelijk terug vrij is, is volgens Amnesty International goed nieuws maar de organisatie verzet zich tegen het 10-jarige reisverbod dat hem werd opgelegd.

In 2014 werd Raif Badawi veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf met daarbovenop een reisverbod van 10 jaar, voor het creëren van een online forum voor openbaar debat en het ‘beledigen van de islam’. Door het reisverbod zal hij zich nog niet kunnen verenigen met zijn vrouw en kinderen, die nu in Canada wonen.

“Terwijl hij niet één dag in de gevangenis had mogen zitten, wordt Raif Badawi - veroordeeld tot een wrede en onmenselijke straf wegens het simpele feit dat hij gebruik had gemaakt van zijn recht op vrijheid van meningsuiting - nog steeds vervolgd. We roepen de Saudische autoriteiten op om het reisverbod en andere voorwaarden die hem mogelijk opgelegd werden, onmiddellijk op te heffen”, aldus Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

Raif Badawi, een Saudische dichter en activist, werd op 17 juni 2012 gearresteerd en in 2014 veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf, een reisverbod van 10 jaar en een boete van een miljoen Saudische riyals (238.000 euro). Bovendien werd hij veroordeeld tot een wrede en onmenselijke straf van 1.000 stokslagen, waarvan de eerste 50 werden toegediend op 9 januari 2015 op een openbaar plein in Jeddah. Hoewel de volgende stokslagen vervolgens steeds werden uitgesteld - eerst om medische, daarna om niet nader genoemde redenen - leefde Raif Badawi zeven jaar lang onder de constante dreiging van deze straf.

Reisverbod

Raif Badawi is de broer van de prominente mensenrechtenverdedigster Samar Badawi. Na een manifest oneerlijk proces werd ze voor vrouwenrechtenwerk veroordeeld tot vijf jaar cel (met twee jaar uitstel). Zij kwam in juni 2021 vrij. Ook haar is een reisverbod opgelegd.

"De Saudische autoriteiten hanteren reisverboden om activisten zoals Loujain al-Hathloul, Nassima al Sada en Samar Badawi, het zwijgen op te leggen, te intimideren en te controleren. We eisen dat deze verboden, die het recht op bewegingsvrijheid schenden, onmiddellijk worden opgeheven voor alle vreedzame activisten die er het slachtoffer van zijn, evenals voor hun families”, licht Wies De Graeve toe.

Voor Amnesty International is Raif Badawi sinds 2012 een gewetensgevangene. De organisatie voert sindsdien actie voor hem, met name voor zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating. Er werden wereldwijd meer dan een miljoen berichten (petitiehandtekeningen, e-mails) verstuurd voor zijn zaak. In België heeft deze steun de vorm aangenomen van talrijke acties, de lancering van een petitie, de organisatie van verschillende evenementen en het belichten van zijn zaak in het kader van de Schrijfmarathon. Met grote steun van de lokale groepen van Amnesty International werd Raif Badawi, nadat deze zich daarvoor hadden ingezet, officieel geadopteerd door verschillende steden en gemeenten in België.

Amnesty International zal blijven strijden tegen reisverboden zoals die aan Raif Badawi en andere Saudische activisten werden opgelegd.

Lees ook

Meer nieuws