Afbeelding
Ngo’s van Russische oppositieleider Navalny zijn ‘extremistisch’, zegt Russische rechtbank
Actueel

Ngo’s van Russische oppositieleider Navalny zijn ‘extremistisch’, zegt Russische rechtbank

10 juni 2021

Een Russische rechtbank heeft drie organisaties van oppositieleider Aleksej Navalny bestempeld als ‘extremistisch’. Het is een cynische en schaamteloze aanval op de rechtsstaat, vindt Amnesty International.

In een reactie op de uitspraak van de rechtbank zei Natalia Zviagina, directeur van het Amnesty-kantoor in Moskou:

'Met deze beslissing stellen de Russische autoriteiten de activiteiten van het maatschappelijk middenveld gelijk aan ernstige misdrijven, waardoor tienduizenden aanhangers van Navalny het risico op vervolging lopen. Dit is tot dusver een van de meest cynische en schaamteloze aanvallen van het Kremlin op de vrijheid van meningsuiting en vereniging. In combinatie met recente wetswijzigingen zorgt deze uitspraak ervoor dat iedereen die iets met deze drie organisaties te maken heeft, of zelfs alleen maar ondersteunt, de komende jaren geen publieke functie kan bekleden.'

Politiek gemotiveerde onderdrukking

'In de afgelopen maanden zagen we in Rusland een ongekende campagne van politiek gemotiveerde onderdrukking. Vladimir Poetins regime verliest de steun van de bevolking en is in de tegenaanval gegaan door een klimaat van angst en wanhoop te creëren: politieke rivalen worden achter de tralies gegooid of gedwongen om ballingschap te gaan, terwijl door het regime ongewenste organisaties worden verboden', zegt Zviagina.

Amnesty’s oproep

'Het verbod op Aleksej Navalny’s organisaties moet onmiddellijk worden opgeheven en de Russische autoriteiten moeten stoppen met het misbruiken van ‘anti-extremisme’-wetten om critici de mond te snoeren. De rechten op de vrijheid van meningsuiting en vereniging van mensen die kritiek hebben op het regime moeten volledig worden gewaarborgd, in overeenstemming met de internationale mensenrechten', aldus Zviagina.

Lees ook

Meer nieuws