Afbeelding
Rusland: nieuw dieptepunt mensenrechtencrisis na arrestaties Navalny-aanhangers
Actueel

Rusland: nieuw dieptepunt mensenrechtencrisis na arrestaties Navalny-aanhangers

22 april 2021

Met de hardhandige arrestatie van ten minste 1.700 vreedzame demonstranten die gisteren op verschillende plaatsen in Rusland de vrijlating van Aleskei Navalny eisten, storten de Russische autoriteiten het land dieper in een mensenrechtencrisis. Bij de arrestaties werd buitensporig geweld ingezet, onder meer door het gebruik van tasers.

Amnesty International roept op tot de onmiddellijke vrijlating van iedereen die wordt vastgehouden wegens het uitoefenen van hun recht op vrijheid van meningsuiting en vergadering. Ook roept de organisatie op tot onmiddellijke vrijlating van Aleksei Navalny die onterecht vastzit en geen toegang heeft tot goede gezondheidszorg.

Buitensporig geweld

‘Woensdag gingen in Russische steden tienduizenden demonstranten de straat op om een einde te maken aan de willekeurige opsluiting van Aleksei Navalny’, zegt Natalia Zviagina, directeur van het kantoor van Amnesty International in Moskou. ‘In veel steden reageerden de Russische autoriteiten, zoals gewoonlijk, door demonstranten massaal te arresteren, vaak met buitensporig geweld. Terwijl Moskou deze keer gespaard bleef van politiegeweld en bijna niemand werd opgepakt, gebruikte de politie in Sint-Petersburg juist lukraak tasers en sloegen in verschillende gevallen opgepakte demonstranten.’

Arrestaties

Volgens politiewaakhond OVD-Info werden in heel Rusland minstens 1.786 demonstranten in hechtenis genomen, met alleen al in Sint-Petersburg 805 arrestaties. Autoriteiten in Moskou en andere steden weigerden vergunningen af te geven voor de bijeenkomsten en beweerden dat ze in strijd waren met de coronabeperkingen.

Wetshandhavers pakten verschillende mensen preventief op, onder wie Kira Yarmysh, woordvoerster van Aleksei Navalny, Lyubov Sobol, advocaat van Navalny’s Anti-Corruption Foundation, Vladimir Ryzhkov, voormalig afgevaardigde van de Doema, en Yefim Khazanov, een lid van de Russische Academie van Wetenschappen. Ze zijn aangeklaagd omdat ze zouden hebben opgeroepen tot deelname aan een ‘ongeoorloofde’ demonstratie, een administratief misdrijf in Rusland.

Het zwijgen opleggen

‘Er zijn gewoonweg niet genoeg gevangeniscellen om elke kritische stem in Rusland op te sluiten en het zwijgen op te leggen’, aldus Natalia Zviagina. ‘Het schokkende optreden van de Russische autoriteiten tegen de fundamentele vrijheden kan niet doorgaan – de hele wereld kijkt toe. ‘

Dit was het vierde massale protest van de aanhangers van Aleksei Navalny na zijn onwettige arrestatie en gevangenschap eerder dit jaar. Op 16 april beoordeelden onafhankelijke artsen de recente bloedtesten van Aleksei Navalny in de strafkolonie en verklaarden dat hij ‘op elk moment’ een hartstilstand kon krijgen.

Strafzaken tegen demonstranten

Tijdens de drie eerdere protesten voor zijn vrijlating, op 23 en 31 januari en 2 februari, werden meer dan 11.000 mensen gearresteerd, een ongekend aantal, zelfs in Rusland waar mensen met een afwijkende mening systematisch het zwijgen wordt opgelegd.

Er zijn meer dan 100 strafzaken geopend tegen demonstranten. De meesten zijn beschuldigd van geweld tegen politieagenten. Twaalf prominente activisten zijn beschuldigd van het overtreden van de coronamaatregelen door op te roepen tot protesten.

Amnesty’s oproep

Amnesty International roept op tot de onmiddellijke vrijlating van alle vreedzame demonstranten die tijdens de demonstraties van afgelopen woensdag zijn opgepakt, alleen maar omdat zij hun recht op vrijheid van vergadering en meningsuiting uitoefenden. De organisatie herhaalt haar oproep tot de onmiddellijke vrijlating van Aleksei Navalny en eist dat het verzoek van vervolging wordt ingetrokken waarmee zijn organisaties als extremistisch worden bestempeld en daarmee verboden.

MEER INFO

Lees ook

Meer nieuws