Mechels ereburgerschap voor Nasrin Sotoudeh

Mechels ereburgerschap voor Nasrin Sotoudeh

Actueel

Als eerste Belgische stad heeft Mechelen het ereburgerschap toegekend aan Nasrin Sotoudeh, één van de bekendste mensenrechtenadvocate van Iran. Ze werd veroordeeld tot 38 jaar cel en 148 zweepslagen omdat ze opkomt voor vrouwenrechten en zich vreedzaam verzet tegen de doodstraf in haar land.

De toekenning van deze eretitel door Mechelen toont dat de wereldwijde verontwaardiging over de veroordeling van Nasrin Sotoudeh ook weerklank vindt in ons land. Amnesty roept alle Belgische burgemeesters op om Nasrin op deze manier te steunen. 

"Mechelen is zuinig in het toekennen van het ereburgerschap en heeft geen traditie om internationale personaliteit deze eer toe te kennen. Met Nasrin Sotoudeh maken we een doelbewust en eenmalige uitzondering, omdat haar strijd de kern raakt van het samenlevingsmodel en de waarden waar onze stad voor staat.", zegt burgermeester Bart Somers. 

In Iran mogen vrouwen en meisjes hun huis niet verlaten zonder een hoofddoek of kleding die hun armen en benen bedekt. Nasrin Sotoudeh wilde daar verandering in brengen en verdedigde vrouwen die actie voerden tegen het Iraanse hoofddoekengebod. Nasrin zet zich al vele jaren met hart en ziel in voor mensenrechten. Het is choquerend dat ze dergelijk extreme straf heeft gekregen voor haar vreedzaam activisme. Haar veroordeling bevestigt nogmaals hoe ver Iran bereid is te gaan om kritische stemmen de mond te snoeren.

Nasrin Sotoudeh werd in juni vorig jaar gearresteerd en opgesloten. Afgelopen maart volgde een veroordeling tot 33 jaar celstraf en 148 zweepslagen. Daarbovenop komt nog 5 jaar celstraf uit een andere zaak tegen haar. Ze wordt onder meer beschuldigd van 'aanzetten tot corruptie en prostitutie' en 'het begaan van een zondige activiteit door zich in het openbaar te vertonen zonder hoofddoek'.

Amnesty International roept de Iraanse autoriteiten op om Nasrin onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Intussen hebben wereldwijd al honderdduizenden mensen de petitie voor haar vrijlating getekend. In België werden tot nu al bijna 24.000 handtekeningen verzameld.

 

"Mechelen is zuinig in het toekennen van het ereburgerschap en heeft geen traditie om internationale personaliteiten deze eer toe te kennen. Met Nasrin Sotoudeh maken we doelbewust een eenmalige uitzondering, omdat haar strijd de kern raakt van het samenlevingsmodel en de waarden WAAR onze stad voor staat."

Bart Somers, burgemeester
hier niet op duwen