Nasrin Sotoudeh

Nasrin Sotoudeh

Actueel

38 JAAR CEL EN 148 ZWEEPSLAGEN

dAt IS DE STRAF DIE mensenrechtenactiviste nasrin sotoudeh kreeg opgelegd door de iraanse autoriteiten. Nasrin komt als advocate op VOOr VROUWEN die protesteren tegen de verplichte hoofddoek in iran.

Het is de wreedste straf die Amnesty de laatste jaren heeft gedocumenteerd tegen een mensenrechtenactivist in Iran. Volgens de Iraanse autoriteiten bracht ze de nationale veiligheid in gevaar en moedigde ze corruptie en prostitutie aan. Verzonnen aanklachten, enkel bedoeld om haar het zwijgen op te leggen. 

Daarom voert Amnesty wereldwijd actie voor haar. Het lukte al eerder om haar vrij te krijgen. En ook nu zullen we alles op alles zetten om deze oneerlijke veroordeling ongedaan te maken. Wereldwijd werden al meer dan 770.000 handtekeningen verzameld. Tegen 13 juni, één jaar na de arrestatie van Nasrin, hoopt Amnesty International 1 miljoen handtekeningen te kunnen overhandigen aan de Iraanse autoriteiten. 

Op 3 februari 2020 kreeg Nasrin op voordracht van de studenten een eredoctoraat van de KU Leuven. Jammer genoeg moest ze die 'in absentia' ontvangen. Rector Luc Sels vroeg de aanwezigen om een minuut stilte als eerbetoon.