Afbeelding
DE EUROPEAN YOUTH MEETING
Uit de beweging

DE EUROPEAN YOUTH MEETING

11 oktober 2019

Wij zijn Evi en Elena en wij hadden de kans om deze zomer 5 dagen naar de EYM te gaan. De EYM (European Youth Meeting) is een 5-daagse samenkomst met 40 jongeren van over heel Europa.

Wat die jongeren samenbracht in een wildvreemde stad? Hun passie voor mensenrechten (!) en hun inzet voor Amnesty International. Dit jaar vond de EYM plaats in Brussel, niet zo'n wildvreemde stad voor ons dus. Toch was het een heus avontuur!

De 5 dagen waren gevuld met workshops, infosessies, acties, … Sommige sessies waren met de hele groep, andere sessies waren in kleinere groepjes. Er was veel interactie en echt focus op luisteren naar elkaar en leren van elkaar.

Afbeelding

Foto: blauw gekleed in solidariteit met Sudan! (Evi & Elena staan links)

Samia (22)

Studeert politieke en sociale wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel.

"Ik teken altijd de petities van Amnesty. Het jongerenweekend gaf mij de opportuniteit om mij actiever in te zetten. Nu voel ik mij echt betrokken. Ik voelde me meteen welkom in de groep en ik wist meteen dat het een onvergetelijk weekend zou worden. Ik heb heel veel bijgeleerd door de workshops, wat ik niet zal vergeten is dat Amnesty een neutrale, onpartijdig en onafhankelijke organisatie is. Ik heb meer inzicht gekregen in waar Amnesty voor staat."

Jente (23)

Volgt een educatieve master Maatschappijwetenschappen aan de KU Leuven.

"Ik volgde een stage bij Amnesty in het kader van mijn opleiding, en daarna besloot ik om vrijwilliger te worden. Ik ben hier dus niet als jongere, maar als ervaren mensenrechtenactivist (lacht). Ik kreeg de waarden van mensenrechten al heel vroeg mee via mijn vader. Hij is mensenrechten-activist en was geëngageerd in Congo. Ik vind Amnesty de place-to be als je je wilt inzetten voor mensenrechten of actief wil inzetten als vrijwilliger. Ze werken bottom-up, van beneden naar boven. En dat maakt hen sterk. Veel organisaties werken juist van boven naar beneden. Dat zorgt ervoor dat de meeste vrijwilligers bij deze organisaties na een tijdje afhaken."

Afbeelding

Foto: de Vlaamse deelnemers op de actie over Europese mensenrechtenschendingen.

"Klinkt misschien allemaal wat zwaar? Geen paniek, er was zeker ook tijd voor ontspanning en de andere activisten te leren kennen: in de avond een babbelke slaan of 's avonds gezellig iets gaan drinken, hoorde er zeker bij. Met de groep hebben we tijdens de 5-daagse ook een paar kleine acties gedaan, o.a. een actie van Sudan. Verbazend hoe snel en efficiënt dit ging! Vele handen maken licht werk, een motto om te onthouden!"

Een ander motto dat de EYM beschrijft:

“Als je één kaars aansteekt in een donkere kamer, zal je een klein en plaatselijk verschil kunnen zien. Als je meerdere kaarsen aansteekt, zal de kamer helder zijn en zal de donkerte verdwijnen.”

Lees ook

Meer nieuws