Waarom de detentiecentra in Libië onmiddellijk dicht moeten

Waarom de detentiecentra in Libië onmiddellijk dicht moeten

Blog

EERDER DEZE MAAND KWAMEN MINSTENS 40 MENSEN OP DE VLUCHT OM BIJ EEN AANVAL TEGEN EEN DETENTIECENTRUM IN LIBIË. ZE KONDEN GEEN KANT UIT. DUIZENDEN MENSEN ZITTEN NOG STEEDS VAST IN GRUWELIJKE OMSTANDIGHEDEN. EUROPESE LEIDERS MOETEN AANDRINGEN OP DE ONMIDDELLIJKE SLUITING VAN DE DETENTIECENTRA.

FOLTERING, MISHANDELING, AFPERSING, VERKRACHTING EN MOORD

In Libië worden vluchtelingen en migranten het slachtoffer van gruwelijke mensenrechtenschendingen. Ze worden er voor onbepaalde duur opgesloten in detentiecentra, waar ze in verschrikkelijke omstandigheden leven, zonder voldoende voedsel, water, hygiëne of medische zorgen. Bovendien lopen ze het risico om slachtoffer te worden van foltering, mishandeling, afpersing, verkrachting of moord. 

Aanval tegen het Tajoura-detentiecentrum 03/07/2019 

Conflict in Tripoli

Momenteel zitten er duizenden mensen vast in detentiecentra, ook in de hoofdstad Tripoli, waar momenteel een gewapend conflict woedt sinds de troepen van Generaal Khalifa Haftar in april een offensief uitvoerden op de stad. Amnesty International heeft vastgesteld dat bij verschillende  aanvallende levens van burgers, vluchtelingen en migranten onvoldoende beschermd werden. Eerder deze maand kwamen bij een aanval tegen het Tajoura-detentiecentrum minstens 40 vluchtelingen en migranten om. Meer dan 80 mensen werden verwond. Deze dodelijke aanval werd uitgevoerd tegen een detentiecentrum waar meer dan 600 mensen vastzaten. Ze konden geen kant uit. Amnesty International roept ertoe op om al deze mogelijke oorlogsmisdaden te laten onderzoeken door het Internationaal Strafhof. 

© TAHA JAWASHI

Een vluchteling huilt nadat hij gevangen werd door anti-immigratie politie aan boord van een boot op weg naar Italië. Tripoli, Libië. 06/06/2016  © TAHA JAWASHI

Samenwerking tussen de Europese Unie en de Libische autoriteiten

Europa mag door de samenwerking met de Libische autoriteiten niet bijdragen tot mensenrechtenschendingen. De EU en sommige lidstaten bieden financiële en materiële steun aan de Libische kustwacht, om vluchtelingen en migranten die Libië ontvluchten in bootjes te onderscheppen en rechtstreeks terug te brengen naar de gruwel van de detentiecentra in Libië.

De detentiecentra moeten onmiddellijk gesloten worden, en de EU moet daarop aandringen bij de Libische autoriteiten. De opgesloten vluchtelingen en migranten moeten bevrijd worden, en overgebracht worden naar een veilige plaats, ook in Europa. De EU-lidstaten moeten voldoende inspanningen leveren om mensen uit Libië over te brengen naar Europa. 

© TAHA JAWASHI

Vluchtelingen in een anti-immigratie politiebureau, in afwachting van de doorreis naar een detentiecentrum. Tripoli, Libië. 06/06/2016  © TAHA JAWASHI

Roep op tot de sluiting van de detentiecentra voor vluchtelingen en migranten

 

In deze blogpost belichten we één van onze eisen voor een EU-beleid dat levens redt: alle vluchtelingen en migranten in arbitraire detentie moeten onmiddellijk vrijgelaten worden. Ze moeten geëvacueerd worden naar een veilige plaats, dus ook naar Europa. Deze petitie loopt tot het einde van de zomer. Hoe meer handtekeningen van Amnesty-supporters we kunnen verzamelen in België, hoe krachtiger onze eis naar de regering wordt.