België: draag bij tot een EU-beleid dat levens redt

Waarschuwingsbericht

Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.
Actie

België: draag bij tot een EU-beleid dat levens redt

OP 4 oktober gaven we 21.438  belgische handtekeningen af aan het kabinet van de eerste minister.

 

 

In Libië zitten  duizenden vluchtelingen, asielzoekers en migranten vast in detentiecentra waar ze risico lopen op foltering, mishandeling, afpersing en verkrachting. Meer dan 3680 van hen worden vastgehouden in en rond Tripoli, middenin een escalerend conflict. 

Recent Amnesty-onderzoek toonde bovendien aan dat bij het offensief in Tripoli aanvallen uitgevoerd werden waarbij de levens van burgers, vluchtelingen en migranten in gevaar gebracht werden. Het gaat hier om mogelijke oorlogsmisdaden. 


Mensen die aan deze situatie proberen te ontsnappen door de oversteek via de Middellandse Zee te wagen, worden ofwel door de Libische kustwacht onderschept en teruggebracht naar detentiecentra, óf als niemand hen oppikt, wacht hen de verdrinkingsdood.


De situatie is onhoudbaar en onaanvaardbaar:

Vraag dat de Belgische regering binnen de EU streeft naar maatregelen die de rechten van vluchtelingen en migranten tot prioriteit maken. 

Alle vluchtelingen en migranten in arbitraire detentie moeten onmiddellijk vrijgelaten worden. Ze moeten geëvacueerd worden naar een veilige plaats, dus ook naar Europa. Er moeten voldoende zoek- en reddingsoperaties op de Middellandse Zee kunnen plaatsvinden, en reddingsngo’s moeten ongehinderd hun werk kunnen doen. De samenwerking met Libië moet verbonden worden aan strikte voorwaarden die garanderen dat de rechten van mensen op de vlucht gerespecteerd worden. 

Wat gebeurt er met jouw handtekening? 

Deze petitie loopt tot het einde van de zomer. Hoe meer handtekeningen van Amnesty-supporters we kunnen verzamelen in België, hoe krachtiger onze eis naar de regering wordt.

Logo Amnesty International

Amnesty International Vlaanderen vzw
Goffartstraat 32
1050 Brussel

 

 

Ingang en onthaal:
Waversesteenweg 169
1050 Brussel
T: +32 2 669 37 37
onthaal@amnesty-international.be
Rek. nr. BE11 5230 8012 9048
Ondernemingsnr. BE 0418.308.243
RPR Brussel