Update: Arkansas executeert Lendell Lee

Update: Arkansas executeert Lendell Lee

Persbericht

UPDATE 21 april: De 51-jarige Ledell Lee is afgelopen nacht geëxecuteerd.

Amnesty blijft actie voeren voor de drie mannen waarvoor de doodstraf nog dreigt.

De staat Arkansas was van plan om acht mannen tussen 17 en 27 april te executeren, omdat de houdbaarheidsdatum van de dodelijke injecties die voor de executies worden gebruikt, eind deze maand verstrijkt. Inmiddels zijn de executies van Bruce Ward, Don Davis en Jason McGehee uitgesteld. Op 19 april blokkeerde opnieuw een rechter de uitvoering van de overige vijf executies. Eerdere uitspraken van rechters die alle executies tegenhielden werden telkens aangevochten door de staat Arkansas. Doordat de juridische situatie met de dag verandert, blijven we actievoeren om te voorkomen dat de executies alsnog doorgaan.

Oorspronkelijk bericht:

Een rechter in de Amerikaanse staat Arkansas heeft op 14 april 2017 zes executies voorlopig uitgesteld. Dit gebeurde nadat een farmaceut de staat had aangeklaagd omdat die niet wil dat zijn middel wordt gebruikt om mensen ter dood te brengen.

Een hooggerechtshof in Arkansas heeft eerder die dag al de executie van een zevende man voorkomen. En een achtste executies was al eerder uitgesteld. De staat Arkansas was van plan om acht mannen tussen 17 en 27 april te executeren, omdat de houdbaarheidsdatum van de dodelijke injecties die voor de executies worden gebruikt, eind deze maand verstrijkt.

We blijven aandringen bij gouverneur Hutchinson van de staat Arkansas om deze executies een halt toe te roepen. Deze strijd zal pas ophouden als deze wrede en inhumane straf is afgeschaft.

hier niet op duwen