Saudi-Arabië hervormt vrouwenrechten, maar activisten zitten nog achter tralies

Saudi-Arabië hervormt vrouwenrechten, maar activisten zitten nog achter tralies

Persbericht

Saudi-Arabië kondigde vandaag aan dat het hervormingen gaat doorvoeren in de wettelijke positie van vrouwen. Een belangrijke, zij het veel te late stap, vindt Amnesty International. Saudi-Arabië moet nu doorpakken en stoppen met het vervolgen en gevangenzetten van vreedzame vrouwenrechtenactivisten.

Saudi-Arabische kranten maakten vandaag bekend dat het land grote hervormingen van het onderdrukkende systeem van mannelijke voogdij doorvoert, dat de rechten van vrouwen schendt en hun grote maatschappelijke beperkingen oplegt. Vrouwen kunnen voortaan een paspoort aanvragen, wat het mogelijk maakt om te reizen zonder mannelijke voogd. Vrouwen krijgen onder meer ook het recht om aangifte te doen van huwelijken, scheidingen, geboortes en overlijden.

foltering en seksueel geweld

Tegelijkertijd zitten er nog veel vrouwen die voor deze rechten hebben gevochten in de gevangenis, zijn in rechtszaken verwikkeld of hebben een reisverbod. Verschillende vrouwenrechtenverdedigers die vorig jaar na een arrestatiegolf achter de tralies verdwenen, werden in de gevangenis het slachtoffer van foltering, seksueel geweld en andere vormen van slechte behandeling. Ze werden incommunicado* opgesloten en hadden geen contact met hun familie of advocaat.

Promoten van vrouwenrechten

Verschillende vrouwen zijn aangeklaagd vanwege hun mensenrechtenwerk, bijvoorbeeld voor het “promoten van vrouwenrechten” en het “oproepen tot het opheffen van het systeem van mannelijke voogdij”. Drie van hen, Loujain al-Hathloul, Samar Badawi en Nassima al-Sada, zitten nog steeds vast. Anderen zijn weliswaar tijdelijk op vrije voeten, maar zijn in afwachting van hun rechtszaak.

‘Saudi-Arabië moet iedereen die gevangenzit vanwege vrouwenrechtenactivisme onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten,’ zegt Lynn Maalouf van Amnesty International.

 

*Incommunicado gevangenschap is een vorm van gevangenschap waarin de gevangene geen of nauwelijks contact mag hebben met de buitenwereld, ook niet met advocaten en familieleden. De term komt van het Spaans incomunicar, ‘de communicatie afsluiten’.