Afbeelding
Iran: nieuwe wet voor verplichte hoofddoek aanval op vrouwenrechten
Actueel

Iran: nieuwe wet voor verplichte hoofddoek aanval op vrouwenrechten

21 september 2023

Het parlement in Iran heeft een wet aangenomen op het gebied van de verplichte hoofddoek. Deze wet legt verdere draconische straffen op die de rechten van vrouwen en meisjes schenden, en verhoogt gevangenisstraffen en boetes voor het overtreden van deze regels.

Diana Eltahawy van Amnesty International reageert:

‘Deze wet is een afschuwelijke aanval op de mensenrechten van vrouwen en meisjes die geweld en discriminatie tegen hen in Iran verder verankert. Als de wet wordt goedgekeurd door de Raad van Hoeders van de Grondwet van Iran, zal het de verstikkende surveillance en monitoring van vrouwen verder doen toenemen, de verschillende uitvoerende machten van Iran deze verplichte wetten voor vrouwen laten naleven, en de levens van vrouwen en meisjes laten controleren.’

‘De Iraanse autoriteiten verhogen de straffen voor vrouwen en meisjes die hun rechten op vrijheid van meningsuiting, religie, geloof en lichamelijke autonomie opeisen. Deze openlijke aanval maakt deel uit van pogingen van de autoriteiten om de geest van verzet te onderdrukken van degenen die de moed hadden op te staan tegen tientallen jaren van onderdrukking en ongelijkheid tijdens de populaire ‘Women Life Freedom’-opstanden.’

Staten moeten de Iraanse autoriteiten met spoed oproepen deze wet af te schaffen en alle vernederende en discriminerende verplichte wetten en regels te beëindigen. Daarnaast moeten ze legale manieren vinden op internationaal vlak om Iraanse functionarissen ter verantwoording te roepen voor het geven van de opdracht, het plannen en uitvoeren van deze wijdverspreide en systematische schendingen tegen vrouwen en meisjes.

Achtergrond

Op 20 september 2023 keurde het Iraanse parlement de ‘Wet ter bevordering van de Cultuur van Kuisheid en Hijab’ goed. De wet moet worden goedgekeurd door de Iraanse Raad van Hoeders om in werking te treden. De wet zou de macht uitbreiden van de veiligheidsdiensten zoals de Revolutionaire Garde, de paramilitaire Basij en de politie om vrouwen en meisjes verder te controleren en te onderdrukken.

Volgens de wet staat het niet dragen van een hoofddoek gelijk aan ‘naaktheid’ kan iemand die de wet overtreedt een gevangenisstraf van 10 jaar krijgen. Ook wordt het ‘beledigen of belachelijk maken van de hijab’ een strafbaar feit waarop een celstraf, reisverbod en/of boete staat. Ook worden gewone burgers, bedrijven en regeringsgezinde burgerwachten opgeroepen de wet te handhaven.

In mei 2023 presenteerden de autoriteiten de ‘Wet ter bevordering van de Cultuur van Kuisheid en Hijab’ aan het parlement. In augustus 2023 stemden de parlementsleden ervoor de aangepaste wet, die toen nog niet openbaar was gemaakt, in een speciaal besloten intern comité aan te nemen. Dit om te zorgen dat de wet sneller aangenomen kon worden, zonder transparantie en het kritische oog van het publiek. Op 20 september keurde dit comité de tekst van de wet goed, en stuurde de wet ter goedkeuring door naar de Raad van Hoeders.

Lees ook

Meer nieuws